Quickbutik logo
Logga in
Josefin Girdo
Josefin Girdo
23 mars 2020

Att jobba hemifrån

Sedan mitten av mars jobbar vi på Quickbutik hemifrån, och det gäller så klart all vår personal.

För oss har det inneburit en hel del förändringar, framförallt kring hur vi kommunicerar med varandra på daglig basis. Men vi har stött på andra utmaningar med - hur ska vi på bästa sätt kunna bibehålla vår gemenskap när vi inte längre kan vinka på varandra i korridorerna, skratta åt ett dåligt skämt över en kopp kaffe i köket eller bara hjälpa och bistå varandra med dagliga ärenden.

Det fick mig så klart att tänka på hur andra har det där ute. För vi är ju inte precis ett unikt fall i dessa tider. Massvis med företagare och entreprenör runt om i vårt avlånga land har numera hemmet som arbetsplats, och därför tänkte jag att jag skulle dela med mig av mina bästa tips som håller både din effektivitet och ditt humör på topp!


Hur jobbar man som bäst hemifrån då?

Det är så klart inte en helt lätt fråga, och framförallt är svaret nog olika för alla. Men jag tänkte tipsa om vad som får min vardag att bli lite mer produktiv, samt allt det jag försöker undvika som eventuellt kan distrahera mig. Då kör vi!


  1. Behåll dina rutiner. Det är lätt att falla för frestelsen och sova en timme extra när man inte behöver ta sig till kontoret - särskilt för dig som pendlar lite längre. Men att börja ändra på sina rutiner tycker inte jag är någon vidare idé. Det är så lätt att börja med att ändra en liten sak, som att sova lite längre på morgonen, och innan man vet ordet av har en ändrat hälften av sina vardagliga rutiner. Det minskar effektiviteten och gör dessutom att du måste hitta tillbaka till de rutiner som du kämpat med att bygga upp när det är dags att gå tillbaka till kontoret igen.

  2. Kontakt med kollegor. En riktigt bra grej för mig är att hålla kontinuerlig kontakt med mina kollegor. Oavsett om jag behöver hjälp med något, eller bara vill kolla läget så ger det mig en liten påminnelse om hur mina arbetsdagar brukar se ut, samtidigt som jag alltid blir lite extra inspirerad och motiverad efter att ha bollat något med någon som har koll på saker som jag kanske inte är så bra på. En andra åsikt skadar ju sällan!

Arbetsplats. Hitta ett ställe du känner dig bekväm att spendera en längre tid på, och då menar jag inte soffan eller den sköna fåtöljen. Försök att välja en plats som du kanske inte spenderar allt för mycket tid på när du bara är hemma och slappar, för då är det enkelt att falla in i mönster som en kanske brukar göra privat. Sätt dig istället vid en yta du kanske inte brukar sitta vid och bestäm dig för att det ska vara din kontorsplats den närliggande framtiden. För att krydda till det med en personlig touch kan du så klart se till att göra den lite personlig och bekväm, så känns det plötsligt lättare att spendera dagen där.Vad bör jag undvika, och varför?


Så finns det ju också en del saker man kanske bör undvika när man jobbar hemifrån. Inte för att man har lägre arbetsmoral eller självdisciplin - men för att arbets- och privatlivet ibland kan bli lite svårt att hålla isär. Jag har därför dessutom tänkt dela med mig av mina tankar kring sånt som du bör undvika att göra för att göra din arbetstid så effektiv som möjligt.


  1. Undvik bekvämligheter. Okej okej, jag menar självfallet inte att du ska sitta på en hemmasnickrad trästol till du får ryggskott, men det är all världens idé att skippa pyjamasbyxorna och klä dig på samma sätt som du hade gjort en vanlig arbetsdag. Att anstränga sig lite extra fast man ändå bara är hemma har större effekt på psyket än vad, åtminstone jag, till en början kunde ana!

  2. Det här med mobiltelefonen... Känns nästan som att jag inte behöver nämna det, men alla har vi väl varit där. Frestelsen blir lite väl stor ibland. Du ska kasta dig rakt in i en ny arbetsuppgift, men helt plötsligt står det still i huvudet och medan du kollar runt fäster sig blicken på luren som ligger där och vilar på bordet bredvid. "Varför inte bara kolla Instagram lite snabbt", tänker du för att typ 27 minuter senare lägga ner telefonen och inse att du just kastat bort en massa tid på att scrolla genom memes på något halvroligt Instagram-konto. Lägg telefonen på säkert avstånd - och på med ljudet om en kollega skulle behöva nå dig!

  3. Lika bra att passa på att... Nja, det där med att klämma in en massa ärenden bara för att man jobbar hemifrån är kanske inte världens bästa idé. Klart du ska ge dig själv samma förutsättningar som du har på kontoret, men arbetsdagen är fortfarande en arbetsdag. Vi löser ju tvätt, disk och städningen alldeles galant även när vi är på kontoret - så ta det lugnt, det behöver inte göras mitt under dagen.Nu är jag så klart grymt nyfiken - vad är dina bästa tips för för att effektivisera arbetet hemifrån eller för att undvika alla vanliga distraktioner? Skriv gärna en kommentar om du har ett tips du vill dela med dig av till alla dina digitala kollegor!

Avslutningsvis ska ni givetvis få ta del av hur mitt lilla hemmakontor ser ut.

Hemmakontor

Support

📞 042-400 65 88

Företaget


Språk:
Quickbutik AB ©2015-2021