Academy Lyft försäljningen

Lyckas med nyhetsbreven – steg för steg

Lästid: 8 minuter

E-postmarknadsföring, i form av nyhetsbrev, är ett av de kraftfullaste verktygen du har för att skapa återkommande besökare och kunder i din webbutik. Men hur får du ut maximalt av e-posten du skickar? Låt oss ta det steg för steg.

I denna kurs:

1. Bestäm vad dina brev ska ge för värde – och till vem

När du jobbar med e-postmarknadsföring ska det ge ett värde till både ditt företag och mottagarna. Ställ dig därför de här två frågorna när du ska sätta igång (eller ta nya tag) med nyhetsbrev:

 • Vilka vill du nå med nyhetsbreven? Varför?

 • Vad kan du ge för värde i breven?

Driver du en webbutik svarar du förmodligen “mina kunder, för att sälja mer” på den första frågan. Det är ganska givet, men beroende på vad du säljer och hur stor din butik är kan den gruppen behöva brytas ned (segmenteras) ytterligare. Dessutom har du kanske fler grupper, än dina kunder, som du vill nå? Säljer du träningsredskap och kosttillskott vill du förmodligen nå träningsintresserade generellt, för att kunna stärka ditt varumärke och till sist konvertera dem till nya kunder.

Se till att lista grupperna du vill vända dig till (och varför du vill göra det) och skriv sedan en mening på varje om varför den gruppen skulle vilja ha nyhetsbrev från dig.

Låt oss ta ett påhittat exempel: Gymmahemma.se säljer träningsredskap och kosttillskott för den som vill leva hälsosamt hemma. Butikens lista kan då se ut så här: 

 • De som köpt/är intresserade av redskap (i syfte att de ska köpa för första gången eller återkomma). “Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva rabatter på redskap, tips på träningsprogram, sneak peaks på nya produkter och den senaste forskningen kring träning.”

 • De som köpt/är intresserad av kosttillskott (i syfte att de ska köpa för första gången eller återkomma). “Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva rabatter på våra tillskott, sneak peaks på nyheter och massvis av recept på shakes, smoothies, maträtter och sötsaker.”

Varje grupp ska i idealfallet ha ett “eget” brev, men det är förmodligen omöjligt om du har många kategorier eller liknande. Så beroende på vilken tid och vilka resurser du har, kan du behöva stryka någon och/eller slå ihop grupper – något som i så fall påverkar innehållet (steg 3) och resultatet (punkt 5).

2. Skapa ett system för att samla in adresser

För att kunna skicka ut nyhetsbrev behöver du adresser att skicka till, det är ganska givet. Ändå är det förvånansvärt många företag som inte tänkt igenom själva insamlingen av adresser! Det finns många olika metoder att göra det på, men de två vanligaste är:

 • Formulär på hemsidan.

 • Anmälningsruta i samband med köp.

Exempel: formulär på Tailor Stores sida och anmälningsruta i kassan hos Adlibris

Du kan även använda leadannonser på Facebook för att samla in mailadresser.

Ett annat alternativ är att ha en “presentsida”/nedladdningsbart material på sin hemsida, där besökaren behöver ange den egna mailadress för att få tillgång till exempelvis en rabattkod, ett presentkort eller en guide. Men metoden passar inte alltid och det är främst de som säljer till företag, inte konsumenter, som använder den. 

När du ska börja samla in mailadresser kommer du märka att du behöver någon form av program/verktyg/tjänst för dina nyhetsbrev, om du inte redan har det. Det är nämligen via det programmet som du kan göra formulär och samla in adresser, för att sedan skapa själva breven innan du skickar ut dem. Mailchimp, Apsis, Get a Newsletter, Paloma (tidigare MailEasy) och Mailjet är några exempel på program du kan använda till e-postmarknadsföring.

3. Producera relevant och enhetligt innehåll

Med adresser och ett program för e-postmarknadsföring är du redo att börja producera själva nyhetsbreven. Men vad ska de innehålla? Hur ska de se ut? Här är några generella kom igång-tips och riktlinjer:

 • Skapa en mall att utgå ifrån. Med en mall för dina nyhetsbrev ser du till att dina utskick blir enhetliga över tid. Dessutom sparar du tid åt dig själv, eftersom du slipper “göra om” saker i varje utskick. Så lägg tid på att skapa en bra mall: använd ditt företags färger, lägg in din logga, anpassa texten så att den får bra stil och storlek, lägg in sociala medier-knappar, se över sidfoten, ja kolla igenom allt! Du kan till och med lägga in “etiketter” för att veta vad som ska vara med, t.ex. “Blogginläggsrubrik”, “Produktnyhet” och “Instagramkollage”, så vet du vad du kan fylla varje brev med när det väl är dags. 

 • Tänk EN nyhet/ETT tema per brev. För att breven inte ska bli för spretiga, är det bra att välja en huvudnyhet eller ett tema som får stå i fokus. För att återgå till Gymmahemma.se kan ett brev med inriktning kosttillskott t.ex. fokusera på ett nytt tillskott och passande recept, eller så kan fokus ligga på tema “sötsaker”. Eller varför inte låta det utgå från säsongen, i stil med “låt inte hösten stoppa dig – så deffar du när motivationen går ner”?

 • Utgå från vad mottagarna vill veta – och ge dem det. Den absolut viktigaste saken när du producerar nyhetsbrev är att utgå från mottagarnas perspektiv – inte ditt eller företagets. Tänk inte “vad vill vi säga?” utan tänk “vad vill de veta?”. Först då kommer du väcka engagemang och potentiellt få fler (återkommande) kunder i din webbutik. 

 • Länkar, länkar, länkar! När du skickar ut ett nyhetsbrev vill du att mottagarna ska klicka sig vidare till din webbutik och helst även köpa något. Så se till att (typ) allt innehåll är klickbart – och att länkarna går till din sajt. Har du inget där som mottagarna vill ha (se förra tipset)? Då får du skapa det, helt enkelt. Det behöver inte vara jättekrångligt! För Gymmahemma.se kan det t.ex. räcka med att sammanställa en lista med tips på inspirerande träningsvideos på Youtube och publicera den på en undersida (eller i en blogg), för att kunna länka till den i ett nyhetsbrev.

 • Lägg tid på ämnesraden. Det spelar ingen roll hur bra dina nyhetsbrev är, om inte någon öppnar dem. Lägg därför tid på din ämnesrad, så att den väcker intresse och beskriver innehållet. 

4. Skicka ut breven på rätt dag, på rätt tid

Marknadsförare har L Ä N G E diskuterat vilken veckodag och vilken tid på dygnet som är bäst när man ska skicka ut nyhetsbrev. Svaret är givetvis att “det beror på”, men enligt en sammanställning av CoSchedule är tisdagar och torsdagar bra dagar, med utskick kl 10 eller någon gång mellan kl 20 och kl 24. Du kan därför använda de dagarna och klockslagen som utgångspunkt, för att sedan testa dig fram till vad som faktiskt passar ditt företag. Eller så struntar du i "när" och fokuserar på innehållet, som Conversionista! föreslår i sin analys.

Men oavsett vilka dagar och tidpunkter du väljer är det viktigt att skicka ut nyhetsbreven kontinuerligt. Vilket intervall som passar beror på vad du säljer och vilka du vänder dig till osv, men det du strävar efter är att skicka så ofta/sällan att mottagarna varken glömmer bort dig eller upplever dig som “spammig”.

5. Utvärdera och förbättra dina nyhetsbrev

Dina mål med e-postmarknadsföringen är i grund och botten att människor ska läsa dina brev (så att de kommer ihåg dig och förhoppningsvis går till dig när de ska handla nästa gång), besöka din webbutik och helst även handla. Men hur vet du att dina brev ger resultat? Det finns åtminstone fyra saker att utvärdera:

 • Antal prenumeranter. Anger hur många personer som du skickar ut nyhetsbrev till. 

 • Öppningsfrekvensen. Anger hur stor andel av mottagarna som har öppnat ditt brev. Är denna låg kan de bero på att:

  a) ämnesraden inte är intressant nog för mottagarna.

  b) mottagarna du skickar till ha olika “intressen” och därmed är ämnesraden bara relevant för vissa av dem.

  c) du skickar ut nyhetsbrev för ofta eller för sällan, så att mottagarna tröttnar eller hinner glömma bort dig.

 • Klickfrekvens.  Anger hur stor andel av mottagarna som har klickat på något inne i brevet. Är denna siffra låg kan det bero på att:

  a) du inte har länkat innehållet, utan lagt allt i brevet.

  b) innehållet inte är intressant nog för mottagarna.

  c) mottagarna du skickar till ha olika “intressen” och därmed är innehållet bara relevant för några få.

 • Försäljningen som genererats. Genom att koppla ihop ditt nyhetsbrevsprogram med din webbutik är det möjligt att spåra vilken försäljning som dina nyhetsbrev genererar. Denna summan behöver du väga mot de kostnaderna du har för att producera och skicka ut nyhetsbreven – hur mycket tjänar du? Är försäljningen låg, men öppningsfrekvensen och klickfrekvensen bra, kan du behöva utöka antalet personer du skickar till och/eller optimera din butik.

Undrar du vad som räknas som “lågt” och "högt" när det gäller öppningsfrekvens och klickfrekvens? Mailchimp har gjort en lista med genomsnittliga siffror (vad som alltså är “normalt”) i olika branscher och för företag i olika storlekar, som du kan jämföra dina resultat med.

Med ett tydligt syfte, en genomtänkt insamling av adresser, ett relevant och enhetligt innehåll, rätt tajming och kontinuerlig optimering vågar vi faktiskt lova att din e-postmarknadsföring blir framgångsrik. Kanske inte över en natt, men snart! Ta det steg för steg bara.

Senast uppdaterad 2020-02-02