Academy Lyft försäljningen

Marknadsföring i sociala medier: 9 förslag på innehåll

Lästid: 4 minuter

Svårt att hålla igång marknadsföringen i sociala medier? Du är inte ensam – många e-handlare startar upp konton, som sedan “slumrar till”. Vi har därför gjort en lista med olika typer av innehåll, som du kan plocka fram när inspirationen tryter.

I denna kurs:

Låt ditt syfte styra innehållet

Innan vi dyker ner i förslagen på innehåll, vill vi bara påminna om det syfte du (förhoppningsvis) har satt upp för varje kanal. Det avgör nämligen till stor del vilken typ av innehåll du ska satsa på. Har du exempelvis räckvidd som mål behöver ditt innehåll vara relevant för många (vilket t.ex. gör “bakom kulisserna”-material mindre bra) och vill du driva trafik behöver du skapa mycket eget innehåll (och kan inte i lika hög grad dela nyheter från omvärlden).

Varför ska någon följa ditt företag?

Förutom att ha koll på ditt eget syfte med marknadsföringen i sociala medier, behöver du också definiera värdet som du skapar för andra. Tänk dig att du är en person i den tänkta målgruppen och ställ dig frågan: varför ska jag följa detta företaget? Formulera svaret och du upptäcker snabbt vilken typ av innehåll som du ska ha i en viss kanal.

Nio förslag på innehåll

Marknadsföringen, och därmed innehållet, i sociala medier kan se väldigt olika ut. Det beror bl.a. på:

  • Formatet – kan vara antingen betalt, organiskt (gratis) eller en kombination.

  • Ämne och fokus – företaget, produkterna och intresse/bransch är tre vanliga områden.

  • Vinkel – kan exempelvis vara nyheter, trendspaningar och/eller guider.

Genom att kombinera olika format, ämnen och vinklar kan du alltså skapa många olika typer av innehåll. Här är några exempel:

1. Presentation av ditt företag

Fokuserar på “vem” ditt företag är och vad det har att erbjuda. Denna typ av innehåll behöver du exempelvis när du ska annonsera och nå ut till nya personer, men är mindre bra i organiska inlägg och vid retargeting.

Exempel: NA-KD

2. “Bakom kulisserna”

Visar personerna och arbetet bakom din webbutik. Går att vinkla på många olika sätt, men bland de vanligaste hittar vi förmodligen “lär känna teamet” och “sneakpeaks” på kommande produkter.

Exempel: Anilla.se

Bra innehåll att dela organiskt för att skapa engagemang och bygga varumärke. Men kan lätt bli irrelevant för målgruppen om du delar “allt”. Vill målgruppen verkligen ta del av luncher och utbildningsdagar...?

3. Produktnyheter

Att dela nyheter i sortimentet är förmodligen det mesta “givna” innehållet i dina sociala medier. Kan användas både organiskt och betalt, för att skapa engagemang, driva trafik och generera sälj.

Exempel: Eleven.se

4. Företagsnyheter

Innehåll som lyfter upp vad som händer i ditt företag, på en mer formell nivå. Det kan t.ex. handla om utmärkelser, nyanställningar, projekt/satsningar, samarbeten, omsättning och resultat.

Säljer du till privatpersoner är det dock utmärkelser, vissa satsningar och eventuella samarbeten som är mest aktuellt att dela i sociala medier (de andra nyheterna är mer relevanta för B2B och/eller för PR), där de kan användas både organiskt och betalt. Du kan exempelvis dela nyheterna direkt med dina följare för engagemang, samtidigt som du annonserar för räckvidd och trafik.

Exempel: WellAware

5. Kampanjer och rabatter

Behöver nog ingen närmare förklaring – denna typ av innehåll fokuserar på särskilda erbjudanden som din webbutik har just nu. Kan så klart användas både organiskt och betalt i sociala medier, med syftet att driva trafik och generera sälj.

Exempel: Emmy Nordmark

6. How to-inspiration

Visar hur ditt företags produkter kan användas och hur de ser ut i verkligheten. Det kan antingen vara innehåll som du själv skapar, eller material från kunderna (kallat user-generated content). Vanligt i både organiskt och betalt format, för att skapa engagemang och driva trafik.

Exempel: Feline Lashes

7. Nyheter från omvärlden 

Inom marknadsföringsbranschen snackar man en del om “kuraterat innehåll”, vilket kort och gott handlar om att dela andras innehåll. Säljer du yogaprodukter kan du t.ex. dela träningsvideos och nyheter om yogans hälsoeffekter – poängen är att materialet ska vara relevant för din målgrupp.

Exempel: Yogia

"Kuraterat innehåll" används framförallt organiskt i sociala medier, för att skapa engagemang och bygga varumärke.

8. Trender i branschen

Innehåll som fokuserar på vad som är trendigt inom din bransch. Säljer du exempelvis trädgårdsprodukter kan du alltså dela och/eller skapa material om vilka växter och färger som är inne.

Exempel: Nelson Garden

Vanligt att dela organiskt men också i betald form. Används främst för att nå ut, skapa engagemang och driva trafik tidigt i köpresan (förutsatt att det är eget material).

9. Guider och tips

Fokus på resultat och hur målgruppen når dit, t.ex. “Så får du glansigare hår”. Kan antingen vara ditt eget eller andras innehåll. Har samma syften och användningsområden som trender.

Exempel: KICKS

Några sista ord

Det går givetvis att kombinera flera olika typer av innehåll och att “tweaka” de olika förslagen. Nyheter från omvärlden kan du t.ex. kommentera/summera på din egen sajt för att kunna använda (egna) länkar i sociala medier och driva trafik därifrån – trots att kombinationen andras nyheter och syftet driva trafik spontant känns omöjlig. Så låt fantasin flöda!

Med en genomtänkt plan för vilken typ av innehåll som ditt företag ska dela i sociala medier kommer det bli enklare att skapa kontinuitet – något som är grundläggande för att marknadsföringen ska ge resultat. So keep posting!

Senast uppdaterad 2020-01-21