• Plattformen
  • Välj design
  • Referenser
  • Priser
  • Ställ en fråga
Logga inStarta webbutik
Starta webbutik
Hem/Starta upp/Hur du väljer företagsnamn i fem steg
Kurs 3
Hur du väljer företagsnamn i fem stegLästid: 10 minuter
Nästa (Kurs 4)Föregående (Kurs 2)
Kurs 3

Hur du väljer företagsnamn i fem steg

Innan vi sätter igång med metoderna och kriterierna som hjälper dig välja företagsnamn, vill vi poängtera att det finns olika typer av företagsnamn. Bo Bergström, känd art director och författare, delar t.ex. upp företagsnamn i kategorierna “generiska” och “arbiträra”.

  • Generiska företagsnamn = namn som är beskrivande och har en koppling till vad företaget gör. Till exempel namn som Byggmax, Wellbefy, Resia och Hitta.

  • Arbiträra företagsnamn = namn som är godtyckliga och saknar tydlig koppling till företagets verksamhet. Exempelvis Mango, Jula och ICA.


Kanske inga viktiga ord att komma ihåg i sig, men uppdelningen visar att ditt företagsnamn inte måste vara beskrivande – vilket annars är lätt att utgå ifrån när man sätter igång att leta företagsnamn.

1. Lek med associationer, motsatser och kombinationer

Det första steget mot att hitta möjliga företagsnamn är klassisk “brainstorming”. Och vi föreslår följande upplägg:

A. Samla en grupp av människor. Brainstorming är svårt att göra själv, så se till att ha minst två andra personer som du kan få hjälp av. Vilka du väljer spelar inte så stor roll – det viktiga är att ni kan vara spontana och avslappnade tillsammans.

B. Gör “associationskedjor”. Tänk igenom din affärsidé och plocka ut nyckelorden i den. Om du t.ex. planerar att sälja färgglad, personlig heminredning, kan du ta orden “heminredning”, “färgglad”, och “personlig”. Ta ett av orden, exempelvis “heminredning”, och låt gruppen sedan säga de första orden som dyker upp i huvudet. Anteckna kedjan, som kanske kan se ut så här: heminredning - mysigt - dekorationer – varmt. Upprepa för alla nyckelord. Ju fler ord och ju fler associationer, desto bättre!

C. Tänk motsatser. Återgå till nyckelorden som du och din grupp precis gjort associationskedjor på. Gå igenom dem igen, men fokusera nu på att hitta motsatsen till varje ord. Ibland går det kanske inte göra bokstavligt, men tänk fritt. Motsatsen till heminredning (och associationen varmt) skulle t.ex. kunna vara “kallt”. Anteckna minst en motsats för varje nyckelord. 

D. Kombinera, kombinera och kombinera! Med massvis av associationer framför er är det dags att börja kombinera dem till olika företagsnamn. Var inte kritiska här, utan bara sätt ihop så många knasiga alternativ som möjligt. För att återgå till exemplet i punkt två, skulle några ord/namn kunna vara “Mysglada” (från mysiga och färgglada) och “Hemvarm” (från heminredning och varmt). När det gäller motsatserna kan de kombineras med ord som “sluta”, “inga” och “inte”, exempelvis till “inte kallt”. Här i kombinationsfasen kan du och gruppen också slänga in ditt förnamn, efternamn, initialer och/eller geografiska namn.

Går det hitta företagsnamn med generator istället?

Varje månad sker det drygt 300 sökningar på “företagsnamn generator”. Och visst hade ett sådant verktyg varit smidigt, men tyvärr funkar det inte lika bra i praktiken som i teorin – åtminstone inte för svenska namn.

hitta-firmanamn.se skriver du in egna ord, men allt generatorn gör är att kombinera ihop dem rakt av – inga sammandragningar eller böjningar görs för att det ska flyta bra.

Sidan foretagsnamngenerator.se är en aning bättre och ger dig massvis av slumpvisa förslag på namn, som är väldigt kreativa. Men de är också relativt konstiga (eller vad sägs om Piratsändare produktion AB, Europaspjutyxa AB eller Bröderna syskonförtur AB?) och det går inte sortera förslagen på något sätt.

De internationella verktygen, som leandomainsearch.com och bustaname.com, är betydligt bättre. Där skriver du in ett eller flera ord du vill ha med i ditt namn och får sedan förslag på namn och tillgängliga domäner (som annars kommer i steg 3).

Att brainstorma och vara kreativ är förmodligen därför den bästa metoden för att hitta grymma alternativ på företagsnamn. För vad sägs om frisörsalongen “Sax och fön” eller byggleverantören “Sluta gräv”? Riktigt klockrena namn att inspireras av, där man tydligt använt associationer respektive motsats.

2. Kontrollera vilka företagsnamn som är lediga

Efter brainstormingen har du förhoppningsvis massvis av förslag på företagsnamn. Bra jobbat! Nu har du en bra grund att utgå ifrån och det är dags att börja sortera bort alternativ.

En första sållning gör du genom att skriva in dina namnförslag på verksamt.se. Då ser du vilka av företagsnamnen som redan är upptagna och kan strykas från listan. Söker vi t.ex. på “Hemvarm” kommer det inga träffar, vilket betyder att det namnet är ledigt (men inte nödvändigtvis att det är ett bra namn eller att det blir godkänt av Bolagsverket eller– se mer under steg 4 och 5).

3. Undersök om det finns lediga domäner

Nästa steg mot att välja företagsnamn är att undersöka potentiell domäner*. Hos Internetstiftelsen i Sverige (IIS) kan du skriva in dina namnförslag och se om domänerna är lediga. Skriver vi in “Hemvarm”, exempelvis, står det att både hemvarm.se och hemvarm.nu är ledigt, vilket innebär att vi har möjlighet att registrera en (eller båda) och skapa en hemsida/webbutik.

En allmän rekommendation är att göra registreringen av din(a) domän(er) så snabbt som möjligt, när du väl hittat rätt företagsnamn. Anledningen? ”Internetstiftelsen i Sverige har uppmärksammat att nya företagsnamn systematiskt registreras av andra än företagets representanter kort efter att namnen blivit godkända. Det innebär att du som startat företaget inte har möjlighet att registrera motsvarande domännamn eftersom det redan är upptaget”, skriver Bolagsverket.

*Domäner kan beskrivas som identiteter på nätet och är något du behöver för att ha en hemsida eller webbutik.

4. Välj ut de bra företagsnamnen

När du kontrollerat vilka namn som är lediga och har tillgängliga domäner, så har din lista med förslag förmodligen krympt en del. Men det är nu det riktiga valet kommer. För vilka av företagsnamnen är faktiskt bra? Plocka ut dem som är:

  • Lätta att stava. Namn som kan stavas på många olika sätt, eller bara är svårstavade, kan ställa till problem när kunderna ska söka efter din hemsida eller webbutik.

  • Korta och lätta att komma ihåg. Du vill att dina framtida kunder ska komma ihåg ditt företag efter att de hört/sett det, så välj hellre korta namn framför långa. Och enkla framför komplicerade.

  • “Korrekta”. Under den kreativa brainstormingen fick du och din grupp förmodligen fram många ord ni aldrig skulle tänkt på annars. Och det beror på att ni verkligen gick på djupet! Men tyvärr tänker människor inte lika djupt i vardagen och det är därför nödvändigt att testa dina namnförslag på nya personer för att se om de är “korrekta”. Ser vi till “Hemvarm” förmedlar det namnet kanske inte alls de känslor som var tanken, utan får bara folk att tänka på Hemvärnet? I så fall är det ett dåligt namnalternativ till en heminredningsbutik.

  • Unika. Om du på förhand känner att några av namnförslagen liknar existerande bolag, är de inte att rekommendera. Bolagsverket godkänner nämligen inte företagsnamn som är för lika (mer om det i steg 5).

  • Internationella? Har du planer på att tidigt börja sälja utanför Sverige är det bra om ditt företagsnamn är internationellt och funkar på flera marknader. Med det sagt missar du inte möjligheten att etablera dig utomlands, bara för att du väljer ett svenskt namn. Partykungen.se heter exempelvis sedan ett par år tillbaka Partyking i Norge och andra länder.

5. Registrering och skydd av företagsnamn

Efter kvalitetskriterierna i förra steget borde du nu ha några favoriter och det börjar bli dags att registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket. Det gör du i samband med att du väljer företagsform och startar ditt bolag. Undantaget är enskild firma: då finns det inget tvång på att du ska registrera företagsnamnet (men det rekommenderas om du vill skydda namnet).

Läs mer: Företagsformerna du kan välja – en snabbguide

I din ansökan om att starta bolag ger du flera namnförslag och Bolagsverket registrerar sedan det första namnet som kan godkännas. För att ditt företagsnamn ska gå igenom granskningen får inte vara för likt namn på andra företag, föreningar eller varumärken. Vissa likheter är okej, men hur nära namnen får vara beror även på bransch och geografiska lägen. Ett tips är att titta igenom Bolagsverkets exempel på vilka likheter som är godkända och inte. 

När du fått ditt företagsnamn godkänt och registrerat har du ensamrätt till det, vilket innebär att du har “rätt att hindra andra från att använda liknande företagsnamn och varumärken inom samma verksamhetsområde” (Bolagsverket). Exakt vilket skydd som gäller beror på företagsform:

Enskild firma = skydd i ditt företags län
Aktiebolag = skydd i hela landet
Handelsbolag = skydd i ditt företags län
Kommanditbolag = skydd i ditt företags län
Ekonomiska föreningar = skydd i hela landet

Skyddet gäller alltså inom ett visst geografiskt område och bara inom den verksamhetstyp som du registrerar för företaget.

Med namn och bolag på plats är det läge att börja med de praktiska sakerna och lämna “pappersarbetet” bakom sig. Kör hårt!

Support

📞 042-400 65 88
Driftstatus

Företaget