• Plattformen
  • Välj design
  • Referenser
  • Priser
  • Ställ en fråga
Logga inStarta webbutik
Starta webbutik
Hem/Starta upp/Så köper du domän till ditt företag
Kurs 4
Så köper du domän till ditt företagLästid: 4 minuter
Nästa (Kurs 5)Föregående (Kurs 3)
Kurs 4

Så köper du domän till ditt företag

Vad är en domän egentligen?

Det man vanligtvis syftar på när man pratar om domäner (eller domännamn) är webbadresser, men egentligen är domänen en form av identitet/adress på nätet som även används för bl.a. e-mailadresser. Quickbutik.com är exempelvis ett domännamn och gör att du hamnar på just vår hemsida och kan skicka mail till oss.

Den sista delen av ett domännamn kallas toppdomän och finns i två typer: nationella och generiska. De nationella toppdomänerna (som exempelvis .se, .dk och .no) är kopplade till specifika länder, medan de generiska gäller för hela världen och istället är baserade på verksamhetstyp. Några av de vanligaste generiska toppdomänerna är .com, .org och .net.

Psst! Vill du fördjupa dig i domännamn, deras bakgrund och hur de används? Kolla in guiden från Internetstiftelsen i Sverige.

Hitta lediga domäner och se vem som äger domänen

När du väljer mellan olika företagsnamn är det bra att kolla upp vilka som har lediga domäner. För du vill ju helst ha samma namn överallt, eller hur?

Du hittar lediga domäner på olika ställen, beroende på vilken/vilka toppdomän(er) du vill ha. Hit kan du vända dig:

Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Koordinerar de generiska toppdomänerna. Använd deras lista med toppdomäner för att se vart du ska vända dig för att söka efter exempelvis toppdomänerna .org eller .net.

Skulle en domän vara upptagen kan du se vilken domänleverantör (formellt kallat registrar) du ska vända dig till för att fråga om du kan köpa loss just det domännamnet och vad det skulle kosta.

Spelar det roll om man har .com, .nu eller .se domän?

Ska du driva en webbutik eller en företagssida på den svenska marknaden, och kanske även i andra länder i ett senare skede, är toppdomänerna .se och .com absolut bäst – de är välkända och förtroendeingivande bland svenska kunder och internationellt.

Psst! Vill du SEO-optimera din webbutik eller företagssida för Google är en nationell toppdomän det bästa alternativet.

Men många .com och .se domäner är upptagna och om du inte kan/vill hitta ett annat namn behöver du söka efter andra toppdomäner. Undersök i så fall .nu och .eu närmare, som blir allt vanligare. Men undvik toppdomänerna .org, .info och .net om du är ett företag, eftersom de signalerar icke-vinstdrivande organisation, informationssajt och nätverk.

Registrera och köpa domän i två steg

Om en domän är ledig är det fritt fram för dig att registrera och köpa den. Så här gör du:

1. Kolla upp och jämför domänleverantörer. Det finns många företag som säljer domäner, men det finns också en hel del skojare. Kolla upp vilka leverantörer som finns för din(a) aktuella toppdomän(er) och jämför vilka årsavgifter de tar ut. IIS har listat sina auktoriserade leverantörer för .se och .nu. Likadant hittar du motsvarande aktuella leverantörer för .com på Verisign.

2. Beställ din domän. När du hittat en bra domänleverantör är det bara att registrera ditt domännamn. Det gör du oftast direkt på leverantörens hemsida, via ett formulär, och betalar i samband med det in din årsavgift. Klart! 

Peka din domän rätt

Efter att du registrerat och köpt en domän behöver du förmodligen “koppla ihop” den med din hemsida eller webbutik, som du ska bygga (eller redan har byggt). Det är inte särskilt komplicerat: du måste bara ändra ett par inställningar hos din domänleverantör (där du köpt domänen) för att den ska peka mot de servrar där din hemsida/webbutik ligger.

Undrar du hur du går tillväga i just Quickbutik? Läs "Hur pekar jag min domän till Quickbutik?" i vårt hjälpcenter.

Efter att du köpt en domän till ditt företag och pekat den till din hemsida eller webbutik, kan du även använda den för att skapa en egen företagsmail.

Support

📞 042-400 65 88
Driftstatus

Företaget