• Plattformen
  • Välj design
  • Referenser
  • Priser
  • Ställ en fråga
Logga inStarta webbutik
Starta webbutik
Hem/Starta upp/Företagsformerna du kan välja – en snabbguide
Kurs 2
Företagsformerna du kan välja – en snabbguideLästid: 6 minuter
Nästa (Kurs 3)Föregående (Kurs 1)
Kurs 2

Företagsformerna du kan välja – en snabbguide

I Sverige finns det många olika företagsformer, med olika varianter. Enskild näringsidkare, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag och ekonomisk förening tillhör de vanligaste. Utöver dessa finns även formerna bostadsrättsförening, filial, Europabolag och stiftelse m.m.

För de flesta som ska starta eget företag står dock valet mellan följande fem företagsformer:

  • Enskild näringsidkare kan beskrivas som den “enklaste” företagsformen. Denna typ av företag är nämligen inte en egen juridisk person och ägaren ansvarar personligen för avtal och skulder. Det finns inget kapitalkrav och inga krav på årsredovisning eller revisor – enbart årsbokslut måste göras.

  • Handelsbolag är en typ av företag som har minst två personer eller företag som ägare. Företaget är en juridisk person och kan ingå avtal, men det är bolagsmännen som är ansvariga utifall att bolaget inte skulle kunna betala sina skulder. Det finns inget kapitalkrav och vanligtvis inget krav på årsredovisning eller revisor (men finns undantag om bolaget har andra företag, från en viss storlek och uppåt, som delägare).

  • Kommanditbolag är en variant av handelsbolag. Skillnaden är att ansvaret för eventuella skulder inte gäller alla delägare, som i ett handelsbolag, utan enbart den eller de delägare som är så kallade komplementärer (= har ett obegränsat personligt ansvar). Övriga, kallade kommanditdelägare, ansvarar enbart för vad de har satsat i företaget. 

  • Aktiebolag är den vanligaste företagsformen av dem alla. Denna typ av företag är en juridisk person, som ingår avtal och ansvarar för skulderna. Antalet ägare kan variera från en person eller ett företag till flera tusen (antalet delägare är obegränsat). Det finns ett kapitalkrav på 25 000 kr och krav på årsredovisning. Det finns även krav på revisor, med undantag för små aktiebolag.

  • Ekonomisk förening är en företagsform med minst tre personer eller företag som ägare. I likhet med aktiebolag är en ekonomisk föreningen en juridisk person som ingår avtal och ansvarar för skulderna. Det finns kapitalkrav, antingen i form av pengar eller arbetsinsats, samt krav på årsredovisning och revisor. 

Alla företagsformer har en sjukpenninggrundande och pensionsgrundande inkomst, men beräknas på olika sätt. De olika företagsformerna har också olika skatteformer (någon – eller en kombination – av F-skatt, FA-skatt, SA-skatt och A-skatt), olika beskattning och olika fördelning av vinst och förlust. Dessutom skiljer sig namnskyddet sig åt beroende på företagsform.

Psst! Med den här tabellen från verksamt.se kan du översiktligt se alla detaljer för de fem olika företagsformerna vi precis gått igenom.

Tre frågor som hjälper dig hitta rätt företagsform

Valet av företagsform kan först kännas svårt och tufft – det finns ju så många alternativ! Men faktum är att det inte är så farligt när du bestämt dig för om du ska starta bolag på egen hand eller ihop med andra.

Ska du starta företag själv har du enskild näringsidkare och aktiebolag att välja på. Vill du å andra sida starta bolaget ihop med andra är det handelsbolag (alternativt kommanditbolag), aktiebolag och ekonomisk förening som är huvudalternativen.

Oavsett antalet ägare kan sedan följande frågor hjälpa dig/er att göra det slutgiltiga valet:

  1. Vilken ambition har du/ni? Om tanken med företaget är att testa vingarna eller driva det i liten skala ska du/ni välja den bolagsform som är enklast och lättast att komma igång med. Då är enskild näringsidkare/handelsbolag förmodligen det bättre alternativet. Men ser du/ni företaget som en stor satsning och kanske redan nu har funderingar på att anställa och att lansera utomlands, är aktiebolag värt att satsa på direkt.

  2. Vad är enklast och billigast? Det är lätt att man utgår från att aktiebolag är det bästa valet – “har man 25 000 kr i kapital så är det AB som gäller”, typ. Men så behöver det verkligen inte vara! Klarar du/ni er med enskild firma/handelsbolag utifrån ambitionen är de alternativen bättre, eftersom de där 25 000 kronorna i så fall kan gå till exempelvis marknadsföring och lansering istället. Och dessutom slipper du/ni att göra årsredovisning.

  3. Vilka krav ställer kunder och leverantörer? Ett aktiebolag bär en viss auktoritet i jämförelse med de andra företagsformerna. Så om du/ni kommer driva ett företag med flera leverantörer i kedjan – som har särskilda krav på vem de gör affärer med – och/eller kommer verka i en bransch där förtroende är extra viktigt, kan aktiebolag vara det bättre valet.


Sist men inte minst: kom ihåg att det alltid går att “byta” företagsform. Du och eventuella delägare behöver inte leva med valet av företagsform resten av livet – det går faktiskt avsluta det första företaget och starta upp samma verksamhet, fast i en annan form. Det tar lite tid och energi, men är ingen omöjlighet. Så fastna inte för länge i jämförelseträsket!

Krav och registrering av ditt företag

Beroende på vilken bransch du ska verka inom och vilken företagsform du väljer finns det olika krav och eventuella tillstånd du behöver kolla upp i samband med att du registrerar ditt företag.

Verksamt.se har gjort olika checklistor för varje företagsform och anpassar den efter din verksamhet, baserat på fyra parametrar. Gå till deras e-tjänst “Din checklista”, välj din företagsform, svara på fyra frågor och börja sedan bocka av grejerna på listan! Enklare kan det inte bli.

När du valt företagsform och startat upp ditt företag har du tagit det första stora steget mot att förverkliga din affärsidé. Heja!

Support

📞 042-400 65 88
Driftstatus

Företaget