• Plattformen
  • Välj design
  • Referenser
  • Priser
  • Ställ en fråga
Logga inStarta webbutik
Starta webbutik
Hem/Starta upp/Så hittar du en hållbar affärsidé
Kurs 1
Så hittar du en hållbar affärsidéLästid: 8 minuter
Nästa (Kurs 2)
Kurs 1

Så hittar du en hållbar affärsidé

Vad är en affärsidé och vad ska den innehålla?

Det finns många “definitioner” av vad en affärsidé är och vad den ska innehålla. Men kort och gott skulle man kunna säga att affärsidén beskriver hur ditt företag ska tjäna pengar.

I affärsidén står det till exempel vilken kundgrupp ditt företag riktar sig till, vad du erbjuder och hur företaget är organiserat. Den ger svar på frågor som:

  • Vilka människor och behov riktar du dig till?
  • Vilken produkt eller tjänst ska du sälja?
  • Hur skiljer sig ditt företag från konkurrenterna?

För att formulera en affärsidé behöver du alltså hitta ett behov och en lucka på marknaden att fylla – något som faktiskt är lättare än vad man kan tro! Du kan t.ex. utgå från nuvarande trender, vardagsproblem och dina egna expertområden. Men mer om det längre ned.

Några inspirerande exempel på affärsidéer

Spotify. IKEA. Skype. H&M. Ja, det är lätt att tänka på de riktigt stora bolagen när man letar efter exempel på lyckade affärsidéer. Men det finns så många fler! Hela vårt land är fyllt av växande bolag och särskilt “doldisarna” kan vara en bra inspirationskälla, om du vill bli av med känsla av att du måste ha en superidé för att starta företag.

Revolutionrace.se är till exempel fortfarande en relativt okänd e-handel för allmänheten, men dubblade sin omsättning till 120 miljoner under 2017. Affärsidén? Riktigt bra funktionskläder med grym passform till ett överkomligt pris.

"Vi använder oss av en ny affärsmodell som heter D2C, direct 2 consumer. Tack vare det kan vi erbjuda en bättre produkt till ett bättre pris genom att skippa mellanhänder. Med grym passform, coola färger och ett grymt pris utmanar RevolutionRace de traditionella outdoor-varumärkena. Vi gör det på ett nytt sätt!" svarar Niclas Nyrensten, medgrundare av RevolutionRace, på frågan om vad som ligger bakom framgångarna.

Ett annat inspirerande exempel är Northern Spirit, som nått stora framgångar inom crossfitvärlden med sina träningskläder. Med fullt fokus på sin nisch gick de från noll till en miljon på åtta månader och har sedan fortsatt växa i en rasande takt. 

"Vår affärsidé är att utveckla kläder och accessoarer till människor som tränar och tävlar i crossfit. Genom ett extremt fokus på kund, produktutveckling och internationell e-handel vill vi vara förstahandsvalet för alla som tränar crossfit", beskriver Niklas Carlson, medgrundare och VD för Northern Spirit.

Ännu en “doldis” är JS Energi, som är specialister på värmepumpar. Våren 2015 började bolaget sälja reservdelar till värmesystem på nätet och det blev succé. Anledningen? De hade hittat en lucka på marknaden där kunder frågade efter reservdelar och ingen verkade intresserad av att sälja. Men det har handlat om mer än bara tajming.

"En sak som gör oss på JS Energi unika, och är en viktig faktor bakom framgångarna, är att vi behandlar våra leverantörer som partners. De har till exempel sett vår affärsplan och vi har ett nära samarbete med dem för att hela tiden förbättra kundupplevelsen", förklarar Peter Borgman, delägare i JS Energi.

En affärsidé behöver med andra ord inte vara revolutionerande à la Spotify för att bli framgångsrik: att göra samma sak som andra – fast bättre på något sätt – kan räcka långt.

Tre tips för att brainstorma fram egna företagsidéer

Vill du satsa på en helt unik affärsidé? Eller förbättra en företagsidé som redan finns? Oavsett ambition kan du behöva brainstorma idéer. För att få lite struktur på det hela kan du använda olika metoder:

1. Utgå från trender

Delningsplattformar, miljömedvetenhet, prenumerationstjänster, extremsport och teknik i form av VR och AI – allt är exempel på trender som exploderat i samhället de senaste åren. Om det betyder att tåget redan har gått? Nej, genom att applicera trenderna på nya branscher och i nya sammanhang har du möjlighet att hitta spännande affärsidéer. Se till exempel på företaget Alltid som med sin flat rate applicerat “prenumerationer” på elbranschen, där rörliga kostnader och varierande räkningar varit standard.

Så gör du: Skriv en lista med trender (vad människor bryr sig om och hur de spenderar sina pengar) och en lista med branscher (alternativt produkttyper eller tjänster). Kombinera sedan olika trender med branscher genom att dra linjer mellan alla alternativ.

2. Identifiera dina (och andras) vardagsproblem

Problem är en stark drivkraft till uppfinningar och köp, så utgå från dina egna och andras vardagsproblem för att hitta potentiella affärsidéer. Det finns nästan alltid något att hämta i det som “skaver”. Amerikanska Dollar Shave Club tyckte exempelvis att de bra rakhyvlarna som fanns på marknaden var onödigt avancerade och dyra, så de skapade en billigare variant (som dessutom levereras trendigt i prenumerationsform).

Så gör du: Skriv en lista med de problem som du själv, familjen, vännerna och/eller kollegorna stöter på i vardagen. Bär ett anteckningsblock under en period och anteckna när det uppstår frustrerande situationer. Gå sedan igenom listan och fundera på hur du skulle kunna lösa de olika problemen. Kanske finns där potential till en helt ny produkt/tjänst? Om inte lär du åtminstone hitta förbättringspotential i de produkter/tjänster som redan finns på marknaden.

3. Se till din egen expertis

Affärsidéer ligger inte bara gömda i supertrender eller vardagsproblem. Nej, de finns nästan överallt: det mesta går ju att förbättra! Och det är lättare att se potentialen inom ett område du har erfarenhet av. Djupdyk därför i dina “expertämnen” och leta efter produkter eller tjänster som kan utvecklas ytterligare. Grundarna bakom Uteprodukter.se såg till exempel brister i utbudet av produkter för offentlig utemiljö och startade därför en e-handel med ett bredare sortiment.

Så gör du: Lista några nuvarande butiker, produkter och tjänster inom dina “expertområden”. Gå igenom dem var för sig med kritiska ögon och titta på förbättringspotential vad gäller exempelvis utbud, kvalitet, funktioner, pris och format/leverans.

Efter din brainstorming har du förhoppningsvis några olika företagsidéer att fundera vidare på. Kanske har du redan på förhand en favorit, men släng inte de andra i papperskorgen bara för det! Deras tid kanske kommer.

Hur du testar din första affärsidé

När du hittat en affärsidé som känns bra är det dags att kasta ut den i verkligheten. Fastna inte i papper och checklistor med “saker att tänka på”, utan börja testa. Det är det enda sättet att veta om du hittat en idé värd att satsa på!

  • Prata med dina tänkta kunder. Har de ett behov av produkten eller tjänsten du planerar att erbjuda? Om ja, vad är de villiga att betala för den? Har du en skiss/prototyp kan du visa upp den och be om feedback.

  • Gör din första affär. Den första affären är inte bara ett tecken på att du hittat en affärsidé – den höjer också motivationen enormt! Så försök sätta upp en försäljningskanal och komma igång så snabbt som möjligt.

  • Prata med andra företagare. För att verkligen stöta och blöta din affärsidé kan du be om input från andra företagare. De kan utmana ditt tankesätt, påpeka saker som behöver förbättras och kanske dela med sig av sina egna lärdomar. Hur du hittar dem? I grupper på Facebook och LinkedIn, till exempel. Men det finns också mer formella mentorsprogram och inkubatorer som du kan ansöka till.

    Tips! Om du funderar på att öppna egen webbutik och sälja på nätet, så är gruppen “Svensk E-handel” på Facebook ett guldkorn för att få hjälp och byta kunskaper med andra företagare.

Kom håg: att jobba fram en affärsidé kan ta tid. Så var kreativ, testa, korrigera och testa igen. Lycka till!

Support

📞 042-400 65 88
Driftstatus

Företaget