• Plattformen
  • Välj design
  • Referenser
  • Priser
  • Ställ en fråga
Logga inStarta webbutik
Starta webbutik
Hem/Tänk stort/Expandera utomlands med din e-handel – 5 steg
Kurs 2
Expandera utomlands med din e-handel – 5 stegLästid: 7 minuter
Nästa (Kurs 3)Föregående (Kurs 1)
Kurs 2

Expandera utomlands med din e-handel – 5 steg

Innan vi kör igång, vill vi poängtera en sak: det finns många sätt att expandera utomlands. Du kan t.ex etablera dig genom en agent, återförsäljare, filial, ett dotterbolag, joint venture eller genom franchising (du kan läsa mer om de olika sätten att etablera sig på verksamt.se). Därmed kan du vara olika inblandad i expansionen och har olika mycket kontroll. Det gör att vissa av stegen kanske snarare utförs av någon annan – som en agent eller återförsäljare – än dig själv. Men överblicken är bra att ha oavsett.

1. Välj marknad att expandera till

Det första steget mot en internationell e-handel är så klart att välja vilken marknad du ska expandera till. Här gäller det att du gör din hemläxa, för att sedan kunna vara “lat” och välja den enklaste (= bästa!) marknaden.

  • Utgå från upplevd efterfrågan. Kanske har du redan skickat utanför Sveriges gränser? Om ja, till vilka länder? Om nej, har du fått frågor om att skicka till andra länder? Utgå från de länderna i så fall och undersök dem närmare.

  • Läs på om de olika marknaderna. Finns det särskilda regler du behöver anpassa dig till? Hur ser kulturen ut? Vilken konkurrens finns det? Hur ser potentialen ut för din webbutiks segment?

  • Välj marknaden som kräver minst. Du vet redan hur saker funkar här hemma – och om du kan göra samma sak någon annanstans minimerar du risken för misstag. En generell riktlinje är därför att expandera till den marknad som är “enklast” för dig. Plocka den lågt hängande frukten!

  • Fördjupa dig i din nya marknad. När du bestämt dig för en viss marknad är det bara att djupdyka ner ytterligare i den. Vilka marknadsföringskanaler är vanliga där? Vilka betallösningar är populärast? Och så vidare.


Tips! Registrera dig på Business Sweden (det är gratis) för att få tillgång till deras e-handelsguide med olika länder. Där hittar du trender, marknadspraxis, digitala kanaler, produktkrav och betallösningar m.m. för över 25 olika länder. Du kan också kolla in Arvato Payments Review, som fokuserar på betalningar, bedrägerier, risker och konsumentbeteenden i olika länder.

2. Knyt kontakter på plats

Steg nummer två mot att expandera utomlands är att börja bygga upp ett nätverk av partners och leverantörer i det nya landet. Ett internationellt nätverk är nämligen en framgångsfaktor för en lyckad expansion, enligt forskaren Angelika Löfgren.

Det kan därför vara en bra idé att samarbeta med – eller anställa – någon som verkligen känner marknaden du ska etablera dig på. Den personen kan i sin tur hjälpa dig knyta kontakter med eventuella partners och olika leverantörer.

3. Bestäm varumärkesstrategi

När du valt marknad och börjat knyta kontakter på plats närmar sig det roliga, att praktiskt sätta igång med etableringen. Men det är en sak till du behöver bestämma innan: varumärkesstrategin på den nya marknaden! I grova drag har du tre alternativ:

  • Lokal. Denna strategi innebär att din webbutik ska kännas som en “hemmaspelare” och ha en tydlig koppling till din nya marknad. Syftet är att bygga förtroende genom att vara lättillgänglig – något som kan vara en fördel vid dyrare eller mer avancerade produkter. För att uppnå det kan du t.ex. översätta webbutiken till landets egna språk, ha en nationell toppdomän, välja lokala betal- och leveranssätt samt har kundsupport på landets språk.

  • Internationell. Strategin går ut på att din webbutik ska kännas som en “storspelare”, utan anknytning till ett specifikt land. Målet är att väcka förtroende genom att finnas överallt, vilket tolkas som ett tecken på framgång. I praktiken kan du förmedla det genom en generisk toppdomän, en engelsk butik med olika valutor och engelsk support gentemot alla kunder m.m.

  • Svensk. Denna strategi innebär att din webbutik antingen är lokal eller internationell i sitt format, men samtidigt anspelar på “svenskheten” på något sätt. Syftet är att stärka uppfattningen av exklusivitet eller kvalitet och kan lämpa sig inom de exklusiva segmenten inom bl.a. design och hantverk, där det finns starka svenska traditioner. I praktiken innebär strategin att den svenska bakgrunden syns eller lyfts upp, exempelvis på produkt-/kategorisidor och/eller under “om oss”.

Ibland är gränserna inte jättetydliga (det går ju sätta ihop sin egen kombination vad gäller toppdomän, språk, support etc.), men de tre typerna ovan är bra att utgå ifrån och hjälper till i tankearbetet kring "vem din webbutik är" på den nya marknaden.

4. Översätt butiken och bygg upp flödet

Dags att sätta igång med det praktiska! Beroende på vilken marknad och vilken varumärkesstrategi du valt ser “att göra”-listan lite olika ut. Men här är några saker att stämma av:

  • Domän. Om din nuvarande butik heter minbutik.com och du vill ha minbutik.dk (eller annan toppdomän) för din nya marknad behöver du köpa den aktuella domänen, om du inte gjorde det redan vid starten.

  • Filial/bolag. På vissa marknader finns det krav på registrering eller lokal etablering för att du ska få sälja där. Det innebär att du eventuellt behöver starta upp en filial eller ett dotterbolag i det nya landet.

  • Översättning. Förmodligen den självklaraste punkten, men vi vill ändå lyfta upp den och vikten av en bra översättning. Tar du genvägar märks det, så anlita helst någon professionell översättare som gör den åt dig.

  • Kassa och orderflöde. Leveranssätt, fraktpriser, valutor och betallösningar behöver anpassas till din nya marknad.

  • Rutiner. Kontrollera på djupet vilka lagar och regler som gäller på den nya marknaden och se till att sätta nya rutiner om det behövs. Det kan gälla saker som produktkrav, tull, skatt, konsumenträtt och marknadsföring m.m.

5. Lansera din nya e-handel

Sista steget för att expandera utomlands är givetvis själva lanseringen och marknadsföringen runtomkring – den nya marknaden måste ju få veta att din butik finns! Du kan exempelvis lansera genom att:

  • Skapa en teaser-sida.
  • “Chocksläppa”
  • Göra en PR-kupp eller gerillamarknadsföring.
  • Låta folk bjuda in varandra.
  • Släppa pressreleaser.
  • Annonsera.

Relaterad kurs: Redo att sälja? 6 sätt att lansera din webbutik

Det som är viktigt att komma ihåg under lanseringen, och i marknadsföringen generellt, är att ta hänsyn till de kulturskillnader som finns – oavsett om du ska expandera till Danmark eller Japan. Färger och symboler kan betyda olika saker (t.ex. OK-tecknet), samtidigt som budskap kan tolkas helt annorlunda på grund av andra värderingar och landets historia m.m.

Att expandera utomlands innebär oftast en hel del tid, energi och kostnader. Men det bär också med sig många nya möjligheter om du väljer marknad med omsorg och verkligen satsar. Lycka till!

Support

📞 042-400 65 88
Driftstatus

Företaget