Academy Tänk stort

Kan du anställa och vad kostar det? Här får du koll

Lästid: 4 minuter

Hinner du inte med allt själv i din e-handel längre, kan det vara dags att anställa någon. Här svarar vi på fem viktiga frågor kring vad det innebär att bli arbetsgivare och hur du gör, så att du har full koll på vad som väntar.

I denna kurs:

Vem räknas som anställd?

Beroende på vilken företagsform du har, så kan du eventuellt redan ha en anställd: dig själv! Så är det exempelvis om du har aktiebolag – är du ägare och arbetar i bolaget ses du som anställd och får lön precis som en “vanlig” anställd. Motsvarande sak gäller om du är medlem i en ekonomisk förening: jobbar du i verksamheten ses du som anställd och får lön som andra anställda. 

Har du däremot enskild näringsverksamhet eller handelsbolag (alternativt kommanditbolag) är du som ägare inte anställd i företaget och får inte någon vanlig lön. Istället har du möjligheten att göra så kallade "egna uttag” från överskottet.

När ska du anställa?

Anledningarna till att anställa en person kan se väldigt olika ut. Du kan t.ex. göra det för att du själv inte hinner med alla arbetsuppgifter (reaktivt) eller för att satsa på ett nytt område (proaktivt) med förhoppningen att det ska ge vinster framöver.

Oavsett situation måste du dock fundera på varför du behöver en anställd (ibland kan det vara bättre att köpa in tjänster!) och se till att du har råd – något som för oss vidare till nästa fråga.

Vad kostar en anställd?

En anställd kostar. Mycket. Utöver lönen ska du nämligen betala skatt och arbetsgivaravgift. Hur stor kostnaden blir beror dessutom bl.a. på hur gammal den anställda är och om du ska teckna försäkringar samt ge förmåner till honom eller henne. 

Lyckligtvis har verksamt.se gjort en lönekalkylator som hjälper dig räkna ut vad en anställd kostar. Skriv in ungefärlig lön till den anställda och födelsedatum, så får du fram en beräkning med och utan försäkring. Komplettera gärna med motsvarande kalkyl hos Driva eget, som räknar på tjänstepension istället för försäkringar.

Psst! Vet du inte vem du ska anställa kan du bara testa lite olika födelsedatum – det viktigaste är att variera årtalet för att se vad en anställd i en viss åldersgrupp skulle kosta dig.

Med beräkningen framför dig kanske du känner att du inte har råd att anställa. Men dra inte förhastade slutsatser! Det finns många typer av anställningar och flera billigare alternativ, som du kan titta närmare på. Kanske kan du börja med att anställa någon på deltid? Eller anställa med stöd från Arbetsförmedlingen? Vad som är lämpligt beror på hur stora behov din webbutik har och vilken typ av kompetens du söker.

Hur gör du för att anställa någon?

Att anställa någon för första gången är ett stort kliv och kanske känner du att du inte vet var du ska börja. Men i grova drag är det inte så komplicerat som man kan tro. Du behöver:

  • Registrera dig som arbetsgivare. Driver du aktiebolag eller ekonomisk förening är du redan registrerad (eftersom du själv är anställd, se första frågan i kursen). Men har du enskild näringsverksamhet eller handelsbolag kan du behöva logga in via verksamt.se och anmäla dig som arbetsgivare.

  • Rekrytera. Fundera över vilken anställningsform (tillsvidare eller tidsbegränsad i någon form) som är lämplig och om det är en hel- eller deltidsanställd du söker. Definiera arbetsuppgifterna den anställda ska göra och vilken kompetens som krävs för att utföra dem. Sedan gäller det att sprida jobbannonsen, ta in kandidater på intervjuer och så vidare, tills att du hittar rätt person för jobbet.

  • Skriv anställningsavtal. När du hittat rätt kandidat behöver ni komma överens om ett anställningsavtal. I avtalet ska det bl.a. framgå vilken dag den anställda ska börja jobba, vilka arbetsuppgifter hen ska utföra, anställningsformen och villkor för semester m.m. På verksamt.se kan du läsa mer om vilka krav som finns på anställningsavtalet.

Vilka lagar måste du följa?

När du anställer för första gången kommer du behöva sätta dig in i massa nya lagar, som gemensamt kallas för arbetsrätten. Dessa lagar styr förhållandet mellan dig som arbetsgivare och den anställda. Som arbetsgivare behöver du t.ex. följa:

  • Lagen om anställningsskydd (LAS)

  • Arbetstidslagen (ATL)

  • Semesterlagen

  • Arbetsmiljölagen (AML)

  • Föräldraledighetslagen

  • Diskrimineringslagen

Vårt råd är att ta det ett steg i taget och läsa på om varje avsnitt för sig. SKL har sammanställt en lista med alla lagar som rör anställningar.

Ett annat tips är att exempelvis kolla in Företagarnas juridiska rådgivning FAQ och fliken Företagsjuridik på företagande.se om du har specifika frågor.

När du har koll på grunderna är det bara att köra igång. Skriv jobbannonsen och börja leta efter din första medarbetare!

Senast uppdaterad 2020-01-16