• Plattformen
  • Välj design
  • Referenser
  • Priser
  • Ställ en fråga
Logga inStarta webbutik
Starta webbutik
Hem/Tänk stort/Fördjupa eller bredda sortimentet? Så gör du rätt satsning
Kurs 3
Fördjupa eller bredda sortimentet? Så gör du rätt satsningLästid: 9 minuter
Nästa (Kurs 4)Föregående (Kurs 2)
Kurs 3

Fördjupa eller bredda sortimentet? Så gör du rätt satsning

Fyra typer av sortiment – vad har du?

Oavsett vad du säljer i din webbutik och vilken bransch du verkar inom, går det att kategorisera ditt produktsortiment. För i grund och botten kan ett produktsortiment vara antingen:

  • Brett eller smalt, när det gäller mängden varugrupper.
  • Djupt eller grunt, när det kommer till mängden produkter inom varje varugrupp.

Därmed finns det fyra olika kombinationer och “typer” av sortiment:

Vilken typ av sortiment har du? Beroende på vilken ruta du hamnar i känns kanske någon riktning– bredda eller fördjupa – mer naturlig.

Tips! Placera in dina konkurrenter, både nuvarande och potentiella, i rutorna. Blir någon av rutorna “full” kanske du ska välja en annan riktning? Eller se det som ett segment med stora möjligheter, utforska hur du kan slå dig in och testa.

Tänk bas- vs. profilprodukter

Förutom att tänka i termernas “bredda eller fördjupa”, är det bra att ha koll på dina bas- och profilprodukter.

  • Vilka produkter utgör kärnan i din webbutik? Du känner igen dem på att de säljer bra, under långa perioder, och orsakar få problem – de är dina basprodukter och “trotjänare”. 

  • Dina andra produkter är förmodligen inte lika stabila, men ger variation, lockar kunder och bidrar till din butiks varumärke. Dessa kallas profilprodukter och kompletterar dina basprodukter på olika sätt.

När du har klart för dig vilka dina bas- och profilprodukter är kan du börja fundera utifrån dem: Vill du kanske fördjupa utbudet av dina basprodukter? Bredda med fler baskategorier? Eller vill du fokusera på profilprodukterna, antingen genom fler varugrupper eller fler varor inom de grupperna du redan har?

Olika sätt att fördjupa eller bredda sortimentet

Det går, som vi ser ovan, att utöka ett sortiment genom att bredda eller fördjupa utbudet av bas- eller profilprodukter. Men för att det ska bli lite mer konkret tänkte vi fördjupa oss i några olika sätt att bredda och fördjupa ett sortiment, samt ge några exempel.

Du kan fördjupa ditt sortimentet genom att:

  • Börja sälja B2B eller B2C. Säljer du bara B2C idag kan det vara ett alternativ att börja sälja B2B, och vice versa, genom att ta in fler produkter i dina kategorier. Knivshop.se säljer t.ex. enbart knivar, men har enormt många produkter (smalt och djupt sortiment) som sannolikt tilltalar både hobbykockar och professionella kockar.

  • Erbjuda produkter i fler prisnivåer. Genom att utöka ditt sortiment med fler produkter på olika prisnivåer i varje kategori kan du locka nya typer av kunder till din butik. En webbutik som har många olika prisnivåer är exempelvis Zalando – priset på en klänning varierar mellan 100 och 10 000 kr.

    Psst! Det gäller att vara försiktig med prisnivåerna om du har “låga priser” eller “exklusivitet” som fokus – blir ändringarna för stora finns det risk att kunderna tappar förtroende för din butik.

  • Utöka utförandena på dina produkter. Har du idag enbart vissa färger, material och/eller storlekar på dina produkter kan du utöka antalet utföranden för att göra sortimentet djupare. Skyltmax.se, som startade 2008 med försäljning av plastskyltar, erbjuder idag exempelvis även mässing- aluminium- och träskyltar.

Du kan bredda ditt sortimentet genom att:

  • Ta in kompletterande varugrupper. Vilka ytterligare behov får dina kunder när det handlar hos dig? Fundera på det och bredda sortimentet baserat på ditt svar. Du kan t.ex. komplettera med batterier om du säljer hemelektronik eller utöka med ramar när du redan säljer tavlor och planscher. 

  • Utöka varugrupperna baserat på intresse. Många varugrupper är kopplade till varandra, utan att egentligen vara “beroende” av varandra (till skillnad från t.ex. elektronikprylar och batterier). Ofta beror det på att det finns ett intresse i grunden som indirekt kopplar samman dem. Adlibris har exempelvis under de senaste åren breddat sitt sortiment med nya varugrupper som pyssel, leksaker och kontorsvaror. Den gemensamma nämnaren med böcker? Produkterna ha fokus på fritid och inomhusaktiviteter.

  • Lägg till varugrupper för B2B eller B2C. Som sagt: säljer du bara B2C idag kan det vara ett alternativ att börja sälja B2B, och vice versa. Men det behöver inte ske genom att du fördjupar produktutbudet i dina nuvarande varugrupper, utan kan istället innebära att du breddar med nya kategorier. Säljer du posters och tavlor till privatpersoner, men även i viss mån företag, kanske du utökar sortimentet med whiteboard-tavlor?

5 saker att överväga innan du väljer strategi

När du ska utöka din webbutik ser du kanske flera olika “riktningar”. Så vilken (eller vilka) ska du välja? Det beror på många olika saker och du behöver bl.a. fundera på:

1. Hur mycket har du att vinna på de nya produkterna? Fler orders eller ökade genomsnittsorder – det är två möjliga effekter när du utökar sortimentet och strategin du väljer påverkar givetvis resultatet. Ger de nya produkterna dig möjligheten att nå nya kunder? Eller är de främst ett "komplement" som kommer till nytta för dina nuvarande kunder? 

2. Vad kostar det dig att utöka sortimentet? Att utöka sortimentet kräver givetvis en hel del jobb, men hur mycket beror på vilka produkter du tar in. Mindre och lättare produkter påverkar inte lager och packning lika mycket, vilket gör dem “billigare” än stora och tunga produkter. 

3. Vad är du expert på? Det kan vara lockande att utöka, särskilt att bredda, sortimentet ut på okänt vatten. Men det finns givetvis risker med detta och det är förmodligen större sannolikhet att du lyckas om du utgår från din egen kunskap om olika produkter och segment – då har du bättre förståelse kring kvalitet, prisnivåer och hur de ska marknadsföras.

4. Funkar de nya produkterna med affärsidén och varumärket? Som vi var inne på tidigare, går det inte fördjupa eller bredda sortimentet hur som helst: är affärsidén att erbjuda “hemelektronik till superlåga priser” (MediaMarkt) blir nog t.ex. inte kunderna glada för dyrare produkter. Så tänk alltid igenom hur de nya produkterna funkar utifrån din affärsidé och i relation till varumärket.

5. Vilken konkurrens får du? När du tar in nya produkter, innebär det inte bara att du får nya möjligheter – det medför också i de flesta fall ökad konkurrens. Så jämför vilken konkurrens som finns för dina alternativ: är konkurrensen som hårdast med ett smalt och djupt sortiment, eller med ett brett och grunt?

Så lyckas du med de nya produkterna

När du har bestämt dig för en strategi och tagit fram idéer kring vilka nya produkter du vill ha i ditt sortiment, vad gör du då? Testar! Och trycker sedan på gasen om satsningen funkar. För du vill ju inte bygga upp ett lager, utan att först veta om de nya produkterna går att sälja.

Testa dina nya produkter

Du känner förmodligen till “Bevaka”-funktionen som finns i många webbutiker. Men visste du att den kan användas till mer än slutsålda produkter? Ett smart knep är att använda den för att kolla intresset på nya produkter: lägg upp produkter du planerar att sälja i din webbutik, men vänta med att ta in eller producera tills du sett att intresset är tillräckligt stort.

Tänk också på att arbeta med mindre volymer i början, innan du vet om de nya produkterna funkar eller inte. Men våga också experimentera med “udda” produkter som du själv kanske inte tror på – de kan bli storsäljare! Damtussen.se breddade t.ex. sitt sortiment från dammsugarpåsar och munstycken till bredare städprodukter, men det som tog fart var, lite förvånande, tvättpåsar för BH:ar.

Lyft fram och marknadsför det nya sortimentet

Efter att du testat dina nya produkter är det läge att antingen trycka på gasen eller testa en ny strategi, beroende på hur utfallet blev. Trycker du på gasen är det bara att köpa in eller producera mer, se till att nyheterna får en bra plats i din webbutik (jobba t.ex. med “Relaterade produkter” för att dina kunder ska få upp ögonen för dem) och att marknadsföra.

Kör hårt!

Support

📞 042-400 65 88
Driftstatus

Företaget