Quickbutik logo
Logga in
Josefin Girdo
Josefin Girdo
23 maj 2020

Kampen mot skrivkrampen

Låt oss säga att du ska skriva en text om något du inte kan så mycket om. Kanske ska den vara till en presentation, en rapport, ett personligt brev, en produkttext - egentligen kan den vara ämnad för vilket syfte som helst.

Om du fungerar som jag gör, känner du dig till att börja med ganska bekväm med uppgiften. Du kanske inte råkar vara någon expert på området, men du har rätt bra koll och känner till alla "buzz words" så det enda du behöver göra nu är att få ner dem på pränt. Något matnyttigt borde du väl få ihop, eller?

Det är oftast där och då du stöter på patrull. När du väl ska sätta dig ner och producera text blir det tydligt att uppgiften är allt annan än enkel. Den information du behöver plocka fram för skriva någonting bra vägrar din hjärna - trots sina miljoner olika kopplingar - att kategorisera, vidareutveckla eller förtydliga på ett sätt som blir begripligt för någon.

Känns det igen? Ok, skönt!

När ovan scenario hände mig brukade jag bli oerhört trött, sucka och lägga arbetet ifrån mig i ren frustration. Jag visste ju på ett ungefär vad jag ville säga - hur svårt kunde det vara att få ner det på papper? Vissa tillfällen var jag till och med så självkritisk att jag frågade mig själv:
”Är det verkligen rimligt att jag arbetar med det jag gör?”. Och det kanske var lite att ta i.

För att du inte ska begå samma misstag som jag, så har jag tre väldigt matnyttiga tips som du kanske kan använda dig av:

  • Ju mer du lär dig om ett ämne, desto enklare blir det att återge det.
    Det är lätt att glömma hur svårt det är att producera en välskriven och informativ text om sådant som man endast har ett “hum”” om. Om en text du skrivit inte funkar, ta ett par djupa andetag, läs på ordentligt, anteckna, ta en paus och läs på igen. Skriv därefter ner det du kommer på. Jag kan nästan garantera att din datorskärm sakta men säkert (och ibland även snabbt!) kommer fyllas med bra innehåll.
  • Ge dig själv tid att producera.
    Många gånger blir ett luddigt första utkast väldigt bra först efter att det har fått “marinera” lite. Hjärnan behöver sin tid att processa ny information och skapa sig en bild av helheten. För mig är det inte ovanligt att en text först "hålls som gisslan" i huvudet ett tag, bara för att helt plötsligt börja skriva sig själv vid de mest oväntade tillfällen: när jag borstar tänderna, i duschen, när jag lagar mat… Och detta bara för att jag vilat knoppen lite. När det händer är jag snabb med att ta fram anteckningsappen i telefonen!
  • Var snäll mot dig själv. Ibland sitter saker långt inne.
    Det är betydligt mycket bättre att säga till sig själv “Nähä, det här blev inget bra idag, jag får försöka imorrn istället.” Vi har alla våra dagar, och om du börjar på din uppgift i tid så finns det ofta utrymme att göra om och göra rätt imorgon.

Den här texten du läser skrev jag precis innan jag somnade. Då hade den marinerat klart och dök helt enkelt bara upp. Imorgon på jobbet kommer jag att redigera den, göra om, och slipa på den tills den blir begriplig. Hade den inte dykt upp av sig själv vet jag numera att det inte gör någonting. Allt jag behöver är lite mer information, lite tid, lite distans och sen vet jag att det löser sig.

/ Josefin på Quickbutik

Support

📞 042-400 65 88

Företaget


Språk:
Quickbutik AB © 2015-2022