Academy Lyft försäljningen

Varför känns vissa butiker proffsigare? Få svaren här

Lästid: 6 minuter

Vissa butiker har den, andra inte: den där WOW-känslan som uppstår när allt är snyggt, prydligt, intuitivt – ja, proffsigt – i minsta detalj. Men vad är det egentligen som skapar den känslan? I grunden handlar det om att göra det lätt för besökarna att hitta. Vi listar åtta gyllene regler!

I denna kurs:

1. Lägg krut på menyer och kategorier

Menyerna och kategorierna i din webbutik är som en karta för dina besökare – utan dem skulle det vara väldigt jobbigt, kanske rentav omöjligt, för besökare att lokalisera sig och hitta rätt väg till målet. Se därför till att:

 • Använda standardkategorier. Ett sortiment kan kategoriseras på många olika sätt, men ibland känns en viss sortering mer intuitiv än de andra. Kläder kategoriseras t.ex. oftast efter typ av plagg och inte efter storlek eller färg (som istället används vid filtrering – se punkt 3). Följer du denna typ av “standards” kommer dina besökare förstå strukturen och snabbare hitta vad de söker.

 • Ha tydliga namn på menyflikarna. För att kunderna ska kunna använda din karta av menyer och kategorier effektivt behöver de utsatta namnen vara lätta att tolka. Namnen på flikarna måste alltså vara specifika och konkreta, så att besökarna förstår vad de har framför sig. 

2. Utgå från regeln “max tre klick”

Kategorier är bra – till en viss gräns. Går du “för djupt” genom att ha många förgreningar kommer nämligen dina besökare behöva anstränga sig väldigt mycket och i vissa fall tröttna eller irra bort sig. En trumregel är därför att hålla din webbutik i tre nivåer eller mindre och att en besökare ska hitta fram till rätt sida på tre klick. Så här kan nivåerna till exempel se ut om du säljer skönhetsprodukter: smink - ögon - mascaror.

3. Se till att besökaren kan filtrera efter sina behov

Med tanke på att ett sortiment kan sorteras på många olika sätt (punkt 1) och att webbutiken helst ska ha tre nivåer eller mindre (punkt 2) är det svårt att skapa en användarvänlig grundstruktur som samtidigt är tillräckligt detaljerad. Men du kan alltid låta besökarna filtrera fram rätt vy på egen hand!

Låt oss t.ex. säga att du säljer kläder och har följt såväl standardkategorierna som “max 3 klick” regeln, vilket gör att du exempelvis har nivåerna dam - nederdelar - kjolar. Men en av dina besökare vill se alla typer av nederdelar (kjolar, shorts, långbyxor etc) som är blåa, medan en annan vill få fram kjolar i en specifik storlek och inom en viss prisklass. Genom att ha produktfiltrering i din webbutik underlättar du deras besök och de får en härlig känsla av lätthet när de handlar.

4. Tänk “gammalt”, snarare än nytt

Inom många områden får man rådet att tänka “nytt” och “utanför boxen”. Men det gäller faktiskt inte strukturen och layouten på din webbutik: här är rådet istället att du följer de oskrivna regler som finns. Placera helt enkelt de olika elementen där dina besökare förväntar sig att hitta dem, så slipper de bli förvirrade och leta runt. Några exempel:

 • Sökrutan bör ligga (lättåtkomligt) högt upp på sidan.

 • Håll menyn till vänster eller gör den horisontell med interaktiva, vertikala undermenyer – särskilt om du har ett stort sortiment.

 • Varukorgen ska finnas uppe i högra hörnet.

 • “Om oss”, köpvillkor och utförliga kontaktuppgifter placeras oftast i sidfotens meny.

5. Skapa rytm, balans och linjering

För att din webbutik ska upplevas som harmonisk och vara lätt att ta till sig för dina besökare behöver den uppfylla tre grafiska kriterier: rytm, balans och linjering. Gör den inte det, kommer butiken kännas spretig och ta energi från besökarna. Nedan går vi igenom de tre kriterierna och illustrerar med 4walls.se.

Rytm innebär att det finns en enhetlighet i din butik och att besökarna känner igen sig när de rör sig mellan olika sidor. Du skapar det genom att:

 • Placera text, bilder och annat innehåll inom samma “ram” (satsyta) och ha lika stora marginaler i hela webbutiken.

 • Ha en liknande struktur på sidor av en viss sort (ex att alla produktsidor ser ut på ett visst sätt).

 • Placera återkommande element (som sökrutan m.m.) på samma plats i layouten.

 • Vara konsekvent med färger, typsnitt och andra grafiska element.

Balans innebär att din webbutik har “lika mycket” på varje sida om mittlinjen. Du skapar det genom att placera olika former (stort och smått), färger och svärta jämnt över layouten.

Linjering innebär att innehållet i din webbutik ligger i linje med varandra, i höjd och/eller sidled. Du skapar det genom att placera in texter, bilder och annat utifrån ett osynligt nät med raka linjer.

Psst! Använder du en mall i din e-handelsplattform är rytm, balans och linjering ofta redan fixat. Men i takt med att du lägger till nya sidor och liknande så gör du kanske justeringar i storlekar, typsnitt och färger m.m., så kolla igenom med kritiska ögon ändå mellan varven!

6. Använd kontraster för att hjälpa besökaren

När du har rytm, balans och linjering i din webbutik är den väldigt behaglig och proffsig, men kanske lite tråkig. För att besökarna ska kunna skumma och lätt “läsa av” en sida behöver vissa saker sticka ut. Och då är kontraster din bästa vän! Med kontraster kan du framhäva de viktiga komponenterna i din webbutik och ge en tydlig “börja här”-signal när besökarna ska skumma.

Du kan skapa kontraster med:

 • olika storlekar

 • olika former

 • olika styrka/intensitet

 • olika färg

Men kom ihåg: Skapa inte för stora och/eller för många kontraster, för då försvinner förmodligen rytmen, balansen och linjeringen! Komplettera istället med andra metoder – som ribbons, popups och notiser (punkt 8) – för att hjälpa besökarna och ge dem en härlig upplevelse när de handlar.

7. Ge besökaren bekväma genvägar

Menyerna och kategorierna är som sagt själva kartan i din webbutik – de visar de viktiga hållpunkterna och dina besökare kan alltid återgå till dem för att lokalisera sig. Men varför ska de behöva börja “från toppen” varje gång? Genom att använda internlänkar på dina sidor och t.ex. använda relaterade produkter erbjuder du genvägar till dina besökare, så att de kan hitta rätt ännu snabbare.

Låt oss exempelvis säga att en besökare ska köpa en barnleksak hos dig. Personen hittar produkten och i beskrivningen står det bl.a. att den kräver ett särskilt batteri, som du också säljer. Genom en direktlänk i texten och/eller det specifika batteriet som relaterad produkt hjälper du besökaren och lyfter "proffsigheten" i butiken. Visst, han eller hon kan gå upp i menyn och trycka sig vidare, men det blir sannolikt mer klick och kanske krävs det att besökaren måste komma ihåg namnet/koden på det specifika batteriet. 

8. Visa vägen med ribbons, popups och notiser

Utöver kontraster, finns det givetvis flera andra metoder för att “markera” eller lyfta upp saker i din webbutik. Tre exempel är ribbons, popups och notiser:

 • Ribbons. Bra för att uppmärksamma specifika produkter. Vanligt för att markera nyheter i sortimentet, men går att använda på många olika sätt för att ge besökarna överblick! Du kan t.e.x lyfta upp presenttips, ekologiska produkter eller testvinnare, beroende på vad du säljer.

 • Popups. Går inte att missa som besökare, så popups är en bra lösning om du behöver lyfta upp något jätteviktigt i din webbutik. Kan t.ex. passa efter du gjort större ändringar i strukturen/layouten. Men många besökare upplever dem som störande om de används för mycket eller för "fel" saker – ge alltid ett värde och försök hålla en popup personlig för att skapa wow.

 • Notiser. Att låta en liten rad dyka upp högst på sidan är inte lika påträngande som en popup, men ändå ett effektivt sätt att fånga besökarnas uppmärksamhet på. Kan precis som popups användas för att guida besökare om du gjort större ändringar i strukturen/layouten.

När det är behagligt och lätt för besökare att röra sig i din webbutik har du tagit de första stegen mot att skapa en WOW-butik. Förfina sedan innehållet och skapa en personlig upplevelse för varje besökare, så tar du ännu större kliv framåt. Kör hårt!

Senast uppdaterad 2020-01-13