Academy Starta upp

SSL-certifikat: vad, varför – och hur du får det gratis

Lästid: 2 minuter

Är du på jakt efter ett gratis SSL-certifikat att aktivera i din webbutik? Eller vill du veta mer om vad SSL är och varför det är bra att ha? Oavsett vilket hittar du allt du behöver nedan.

I denna kurs:

Vad är SSL? Och hur kommer TLS in i bilden? 

Secure Sockets Layer, förkortat SSL, är en metod för att kryptera kommunikationen mellan två enheter. Det kan exempelvis vara mellan en webbserver (med t.ex. en webbutik) och en webbläsare (Chrome, Edge, Firefox eller Opera etc.). För att säkra att t.ex. en webbutik använder SSL används så kallade SSL-certifikat som legitimation.

SSL-tekniken utvecklades under 1990-talet och har idag i praktiken ersatts av Transport Layer Security (TLS). Men SSL används fortfarande som begrepp och ses idag som synonym till TLS. Ibland används även ordet https.

Därför ska du skydda din webbutik 

Genom att ha SSL-certifikat i din webbutik gör du det svårare för någon att hacka, manipulera eller avlyssna informationen som dina kunder lämnar ifrån sig. Det handlar alltså om att skydda namn, personnummer, lösenord och kreditkortsnummer m.m. som anges när någon genomför ett köp.

Eftersom ett SSL-certifikat skyddar kundernas integritet och ser till att deras uppgifter inte hamnar i fel händer, är det en kvalitetsstämpel som ökar förtroendet för din webbutik. Visserligen finns det många kunder som struntar i säkerheten, men medvetenheten ökar hela tiden och ungefär hälften avbryter ett köp om SSL-certifikat saknas. Dessutom är det obligatoriskt att ha SSL-certifikat om du tar emot kortbetalningar.

Köpa SSL-certifikat? Du kan få det gratis!

Det fanns en tid då i princip alla SSL-certifikat kostade flera tusen kronor om året. Men numera går det att få helt gratis via Let’s Encrypt, tack vare sponsring från stora etablerade bolag som Google (via webbläsaren Chrome) och Facebook. De företag som fortfarande säljer SSL-certifikat försöker med andra ord bara ta en egen del av kakan…

Så aktiverar du SSL-certifikatet

Många tror att det är komplicerat och dyrt att skaffa ett SSL-certifikat. Men det skiljer sig åt beroende på vilken plattform du har och vilken åtkomst din leverantör ger dig. Och det behöver inte alls vara svårt: med Quickbutik behöver du till exempel bara trycka på en knapp för att aktivera ditt SSL-certifikat.


Med ett SSL-certifikat skyddar du kundernas uppgifter och bygger förtroende för din webbutik. Det är en grundbult i din webbutik, så se till att få det på plats redan från start.

Senast uppdaterad 2020-02-03