Academy Lyft försäljningen

Redo att sälja? 6 sätt att lansera din webbutik

Lästid: 6 minuter

Att starta webbutik kan gå snabbt. Men att få besökare och beställningar är klurigare – människor måste ju först veta att du finns. Så fundera på vilken strategi som passar dig och välj vilka metoder just du ska använda för att lansera din webbutik! Vi guidar dig.

I denna kurs:

Organisk tillväxt eller bombmatta – välj en huvudstrategi

Hur du väljer att lansera din webbutik beror bl.a. på din budget och din mediestrategi. Ska du låta medvetenheten om din webbutik växa efter hand? Eller slå på stora trumman för att nå fram direkt? Du behöver välja mellan “organisk tillväxt” eller “bombmatta” som strategi. 

 • Organisk tillväxt (alternativt buzz marketing) = kampanj som når ett begränsat antal personer, vilka påverkar sin omgivning, som sin tur sprider ordet vidare till fler personer under en längre period.

 • Bombmatta = traditionell (massmedie-)kampanj som har hög intensitet under kort tid och når hela målgruppen på en gång.

Lars Palm, som myntat begreppen och är professor i planerad kommunikation, rekommenderar bombmattestrategin om man ska skapa hög räckvidd och väcka intresse. Organisk tillväxt tar oftast längre tid och passar för bl.a. attitydpåverkan. Men: organisk tillväxt ger generellt sett mer permanenta effekter! Och faktum är att många kampanjer innehåller både nätverk (organisk tillväxt) och massmedier (bombmatta).

6 metoder du kan använda för att lansera

Med en satt budget och din huvudstrategi färdig kommer det roliga: att planera hur själva lanseringen ska gå till! Här listar vi några metoder du kan välja på:

 • Skapa en teaser-sida. Oavsett om du bestämt exakt lanseringsdatum eller inte för din webbutik, kan du först använda dig av en teaser-sida där människor anmäler sitt intresse. Sidan ska ge ett smakprov på vad din webbutik kommer erbjuda och locka med något – exempelvis att lanseringsdatumet avslöjas och/eller utskick av speciella öppningserbjudanden. På det sättet bygger du upp förväntningar och skapar en känsla av exklusivitet. Väljer du att ha ett tydligt lanseringsdatum på teaser-sidan kan du illustrera det med en nedräkning, för att öka känslan av förväntan.

 • Chocksläpp – eller lansering i det tysta. Att bara släppa något rakt upp och ned, utan att göra en big deal av det innan, är också ett sätt att lansera. För de som är etablerade och kända blir det ett “chocksläpp”, medan det för vanliga dödliga blir en lansering i det tysta. Det senare kan låta negativt, men faktum är att det finns fördelar: genom att bara släppa din webbutik och kombinera det med “vanliga” annonser (dvs inga som doftar premiär eller lansering) kan du ge intrycket av att ha funnits ett tag – något som skapar förtroende hos många konsumenter.

 • Gör något som får människor att höja på ögonbrynen. För att öka kännedomen om din webbutik kan du göra något uppseendeväckande, som får människor att skriva om dig och företaget. Kalla det PR-kupp eller gerillamarknadsföring – den gemensamma nämnaren är att du fångar människors uppmärksamhet på något sätt. Kom bara ihåg att människor kan bli arga och kanske börja ogilla ditt företag om du luras. Försök därför hålla dig till sanningen, även om du tänker kreativt.

  Saknar du inspiration? Spana in detta inlägg med olika exempel för att sätta igång din egen kreativitet kring PR och gerillamarknadsföring.

 • Bygg kundbasen på inbjudningar. Kommer du ihåg när Spotify lanserades? I början var det nästan som en “musikklubb”, eftersom det bara var de som var inbjudna som fick använda tjänsten (vilket resulterade i snackisar och spridning à la denna tråden på Familjeliv). Genom att köra samma taktik – kanske på ett riktigt grymt öppningserbjudande? – kan du skapa samma känsla och få dem som gillar ditt koncept att prata med varandra och andra.

  Tips! Om du tycker det låter krångligt med inbjudningar kan du använda Eventbrite istället. Skapa ett “evenemang” där de som anmäler sig får ett medlemskap och/eller en rabatt, så kan människor bjuda in andra genom att dela den sidan.

 • Berätta för “de stora” att du finns. Tror du att PR-arbete är komplicerat och bara aktuellt för stora företag? Det är det inte. Formulera ihop några rader om din webbutik och skicka ut dem till nyhetssajter, magasin och/eller influencers inom din bransch. Vill du lägga ribban högre kan du formulera ihop ett komplett pressmeddelande (i lite olika versioner) och anpassa dina utskick till olika mottagare. Det viktiga är att du berättar för “de stora” att du finns och utnyttjar nyhetens behag.

 • Annonsera, annonsera, annonsera. Från Facebook, AdWords och sponsrade blogginlägg till traditionell radioreklam och tryckta annonser i tidningar – ja, möjligheterna till att köpa utrymme och räckvidd är många idag. Fördelen? Du kan hitta nischade kanaler för att nå just dina målgrupper. Nackdelen? Konkurrensen är hård och utvecklingen av annonser har gjort att många av “gratiskanalerna” försvunnit eller strypts. Idag handlar det därför om var och hur mycket  – inte om – du ska annonsera.

När du ska lansera behöver du inte bara välja en metod, utan kan kombinera flera. Vi rekommenderar generellt sett att man använder annonsering i någon form och kombinerar det med en eller flera av de andra metoderna. Men exakt kombination och hur mycket du satsar på varje del, beror ju på din budget och din huvudstrategi.

Tips för en lyckad lansering: fokus och tydliga budskap

När du gjort en lanseringsstrategi och planerat dina aktiviteter är det bara att gå från ord till handling. För att resultatet ska bli lyckat kommer här några sista tips:

 • Fokusera på rätt personer. Alla måste inte känna till din webbutik – bara dina målgrupper. Se därför till att fokusera på dem och “välj bort” alla andra. Låter kanske självklart, men när det är lanseringsdags är det lätt att försöka nå “så många som möjligt” eller “alla”. Så ställ dig frågan “vem når jag nu?” med jämna mellanrum för att säkerställa att du fokuserar på rätt personer.

 • Formulera tydliga budskap. När man lanserar något gäller det att snabbt svara på de frågor som mottagaren har. Viktigast är frågorna vad och varför – det är de som avgör om en person blir intresserad för din webbutik eller inte (frågorna hur, när och var kan du besvara senare). Stöt och blöt därför budskapen genom att låtsas vara mottagare och granska din pressrelease eller annons (som exempel) kritiskt: “vad är det här och varför ska jag bry mig?”. Besvarar ditt lanseringsmaterial de frågorna, sett från dina målgruppers perspektiv, undviker du förvirring och att människor avfärdar din webbutik innan de ens besökt den.

Strategi och metod(er) är själva ramarna när du ska lansera din webbutik. Men hur ska du gå tillväga rent praktiskt? Läs mer om olika marknadsföringskanaler i nästa kurs för att få tips om hur du når rätt personer och var du kan annonsera.

Senast uppdaterad 2020-01-27