Academy Starta upp

Den stora guiden till att välja betallösning

Lästid: 6 minuter

Förtroende, kundernas önskemål, transaktionsavgifter, upptid och möjligheter till support – ja, det är mycket att tänka på när du ska välja betallösning. I vår guide listar vi allt klart och tydligt, så att du kan ta rätt beslut för din webshop.

I denna kurs:

Vad är en betallösning? Och vad är ett betalsätt?

Det finns många olika begrepp inom betalning och flera av dem används synonymt. Vi har t.ex. ord som betallösning, betalsystem, betalväxel, betalsätt och betaltjänst. Dessutom finns det flera sätt att stava vissa av orden (exempelvis “betallösning” eller “betalningslösning”).

Men i grund och botten är det inte så krångligt: du som driver en webbutik behöver välja vilka 1) betalsätt du vill kunna erbjuda och 2) en (eller flera) betalleverantör(er) som kan leverera dem.

 • Betalsätt = olika metoder för betalning.

 • Betalleverantör = ett företag som erbjuder ett eller flera betalsätt (kan vara företagets egna och/eller andras). Brukar ofta kalla sina betalsätt och eventuella paket för betallösningar.

Psst! Ska du erbjuda kortbetalningar som betalsätt behöver du två saker som kallas kortinlösen och betalväxel. Vissa betalleverantörer erbjuder bara en av de två sakerna, men allt fler erbjuder “helhetslösningar” – smart om du vill ha mindre avtalsskrivande och bara en leverantör!

Olika betalsätt och exempel på betallösningar online

Utbudet av olika betallösningar och betalleverantörer är enormt. Men genom att utgå från de typer av betalsätt som finns kan det kännas lättare att navigera i djungeln:

 • Kortbetalning. Genomförs genom att kunden anger ett kortnummer (till ett debetkort, betalkort eller kreditkort). Anses generellt sett vara ett av de enklaste betalsätten bland konsumenter. Erbjuds exempelvis av betalleverantörerna PayPal och Stripe.

 • Fakturabetalning. Har traditionellt skett genom att kunden anger leveransadress och sedan får en faktura skickad till samma adress. Men numera används digitala fakturor i hög grad och en del leverantörer har gjort det möjligt att ange olika adresser för faktura och leverans, om kunden identifierar sig med BankID. Uppfattas av många konsumenter som det allra säkraste betalsättet, eftersom man får varan innan man behöver betala. Erbjuds bl.a. av betalleverantören Klarna.

 • Direktbetalning. Kan ske på många olika sätt, bl.a. med internetbank, Swish eller Apple Pay. Innebär generellt sett att kunden loggar in på sin internetbank, eller i en viss betaltjänst kopplad till banken, och betalar till ett företags bankgiro/plusgiro på direkten. Särskilt Swish är populärt bland konsumenter och anses vara både enkelt och snabbt som betalsätt.

 • Postförskott. En betaltjänst från PostNord som innebär att kunden får sitt paket levererat till ett postombud och betalar i samband med att hen hämtar ut sin beställning. Har dalat i popularitet bland konsumenter och detta betalsätt har troligtvis spelat ut sin roll.

Det är alltså en eller flera av betalsätten ovan som du kan välja att ha i din webshop, levererade i en/flera betallösning(ar) från en/flera betalleverantör(er). Mer om hur du väljer rätt kombination kommer strax, men låt oss först ta två vanliga betallösningar som exempel: Klarna Checkout och Swish.

Klarna dominerar marknaden och är troligtvis den mest välkända betalleverantören, både bland konsumenter och e-handlare. Företaget erbjuder flera typer av betalsätt, i olika betallösningar. Klarna Checkout är en av lösningarna och inkluderar betalsätten Klarna faktura, direktbetalning via bank (som SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken) och kortbetalning med Visa och Mastercard m.m.

Swish är en betalleverantör som växer sig allt starkare och har nu två betallösningar* – “Swish för företag” och “Swish för handel” – som gör det möjligt för kunder att betala direkt med Swish.

*Undrar du vad skillnaden är? Med Swish Handel dyker betalningen upp automatiskt i kundens smartphone för bekräftelse och måste utföras för att beställningen ska gå igenom, men med Swish Företag får du själv stämma av att betalningen för en beställning har tagits emot.

Så hittar du den bästa betallösningen för din webshop

När du ska välja betallösning för din webbutik finns det flera faktorer att tänka på. Gå igenom punkterna nedan för att täcka in så mycket som möjligt:

 • Beakta kundernas önskemål. Kunderna vill att det ska gå snabbt, enkelt och säkert att betala. Men människor tycker att de tre parametrarna är olika viktiga och väljer därför olika betalsätt – ja, ibland rentav olika butiker – när de handlar. De som sätter säkerhet i första rummet brukar t.ex. föredra faktura (och kan välja bort en webshop om betalleverantören inte är välkänd), medan de som vill att det ska gå snabbt och smidigt vill kunna betala med Swish eller kort. 

 • Ta hänsyn till leverantörernas förtroende. Leverantören/-erna du väljer ska hantera dina kunders pengar – vilket dina kunder oftast är medvetna om. Ta därför hänsyn till vilket förtroende olika leverantörer har hos konsumenterna. Känner människor till leverantör X och Y? Litar de mest på X eller Y? Genom att välja en betalleverantör som är välkänd och har högt förtroende skapar du trygghet för dina kunder när de ska betala.

 • Jämför kostnaderna. Kostnaderna skiljer sig åt mellan olika betallösningar och vad som är "the best deal” för dig beror bl.a. på hur många ordrar du får per månad. Men det finns framförallt tre typer av kostnader som du behöver ha koll på när du jämför olika alternativ: startkostnad, månadskostnad och transaktionsavgift. Tänk också på att kostnaderna kan variera beroende på vilken e-handelsplattform du använder – hos Quickbutik ingår t.ex. månadskostnaden för Klarna Checkout.

 • Granska utbetalningstiden. Tiden från att en kund gör ett köp tills att du får in pengarna varierar beroende på betallösning och leverantör. Granska därför vilka utbetalningstider som gäller hos varje leverantör och fundera på vilken tid som är rimlig för dig. Kanske är det värt att välja en leverantör med högre transaktionsavgifter, om du får pengarna snabbare?

  Psst! Ibland kan du få kortare utbetalningstid än vad som står i standardavtalet för en betalleverantör, tack vare speciella avtal med din e-handelsplattform. Väljer du Klarna via Quickbutik får du t.ex. dina pengar efter bara fyra dagar!

 • Tänk på uppsägningstid och bindningstid. Olika avtal ser olika ut och det finns allt från betalleverantörer som erbjuder 0 månader i uppsägnings- och bindningstid, till de som har ett halvår eller ett år, enligt en undersökning som Ehandel.se gjort. Och de tiderna spelar roll, för det är mindre kul (och eventuellt kostsamt) att vara "låst" om du skulle bli missnöjd.

 • Lista funktioner och tänk på upptiden. Att allt löper smärtfritt – både för dig och dina kunder – är givetvis ett viktigt kriterium vid val av betallösning(ar) och leverantör(er). Kan kunderna spara sina uppgifter mellan köpen? Går det att automatisera avstämningen i ditt affärssystem? Och framförallt: fungerar lösningen utan tekniskt strul? Lista funktionerna som ingår i de olika alternativen och jämför upptiden för att få en uppfattning om smidigheten och stabiliteten.

 • Fråga dig själv om du kan lita på leverantören. Välj betalleverantör(er) som du kan lita på, både vad gäller expertis och tillgänglighet. Håller leverantören sig uppdaterad med t.ex. nya betalsätt? Kan du växa med leverantören? Och vilka möjligheter finns det för support (telefon eller mejl, språk, öppettider m.m.)?

Med koll på grundläggande begrepp, olika typer av betalsätt och olika jämförelsekriterier är du redo – ge dig ut i djungeln av betalningslösningar!

Senast uppdaterad 2020-02-12