Academy Lyft försäljningen

Få fler besökare till din webshop: 6 sätt som är gratis

Lästid: 6 minuter

Behöver du fler besökare till din webshop, men har inga pengar till marknadsföringen? Det går att få resultat ändå.

I denna kurs:

Härifrån kommer dina besökare

Alla personer som besöker din webbutik kommer till den på olika sätt, via olika källor. Man brukar dela upp dessa källor i fyra huvudgrupper: 

 • Sökmotorer (S). Personer söker på något (via exempelvis Google, Yahoo eller Bing) och klickar sedan på ett resultat som leder till din webshop.

 • Länkar från andra sidor (L). Personer besöker t.ex. bloggare, nyhetssajter eller andra företag och klickar på en länk om leder till din webbutik.

 • Sociala nätverk (SN). Personer använder t.ex. Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter eller Pinterest och klickar sedan på en länk till din webshop.

 • Direkt trafik (D). Personer känner till din butik sedan innan och skriver in webbadressen direkt i adressfältet.

För att få fler nya besökare – eller “driva trafik” som det också kan kallas – till din webshop är det alltså de här källorna* du behöver jobba med. Men hur? Nedan kommer vi gå igenom sex olika metoder, som är kopplade till någon av huvudkällorna. De är gratis att göra, men tar istället tid från dig.

*med undantag för direkt trafik, som snarare är en effekt av att du redan marknadsfört dig i andra kanaler – kanske även offline.

Men innan vi börjar: kom ihåg att leta efter nya besökare i de marknadsföringskanaler som är relevanta för din webbutik. Finns inte någon av dina målgrupper på Instagram? Då ska du inte heller försöka driva trafik därifrån. 

1. Arbeta med SEO på dina produkt- och kategorisidor (S)

Om du inte börjat arbeta med search engine optimization, SEO, på allvar ännu är det dags nu. Vad det innebär? Att du skriver dina produkt- och kategoritexter m.m. utifrån vissa riktlinjer och bl.a. arbetar med länkar, för att öka sannolikheten att sökmotorerna visar just din webshop när personer söker på specifika produkter eller vissa kategorier. Fördelarna med detta är många:

"SEO har en förmåga att ge goda resultat under en mycket lång tid, den som arbetar löpande med SEO kan få bättre och bättre avkastning på sin investering. I de organiska sökresultaten behöver man heller inte oroa sig för Ad Blockers vilket tar bort stora delar av marknaden för den som förlitar sig enbart på köpt marknadsföring", beskriver Magnus Bråth, grundare till SEO-byrån Brath.

SEO är ingen “quickfix”-metod som ger dig fler besökare imorgon, utan det kräver tid och energi under en längre period. Men det du måste göra för att komma igång är att 1) bestämma vilka sökord du vill synas på, och 2) se till att dina texter uppfyller några övergripande SEO-riktlinjer.

För att komma fram till relevanta sökord kan du använda dig av sökanalysrapporten i Google Search Console och sökordsplaneraren i Google AdWords. När du sedan ska skriva eller redigera en text utifrån ett av orden (eller en fras) kan du utgå från följande riktlinjer:

 • Skriv om sådant läsaren vill veta.

 • Se till att texten är lättläst: använd stycken, underrubriker, listor m.m.

 • Undvik stavfel och grammatiska fel.

 • Använd sökordet i sidrubriken (H1).

 • Inkludera sökordet i URL:en och sidtiteln.

 • Nämn sökordet i det första stycket.

 • Ha gärna sökordet i någon av underrubrikerna.

 • Nämn sökordet (med olika böjningar) och synonymer regelbundet i texten.

Med det sagt är det viktigt att du skriver för människor i första hand, inte sökmotorerna. Upprepa inte sökord så mycket att det blir konstigt eller tjatigt, för då kommer det straffa sig i att besökarna lämnar din sajt och din ranking på ett sökord sjunker. 

Psst! Notera att det finns många fler “kriterier” och sätt att jobba med SEO – det är inte för inte som det finns experter och byråer som jobbar heltid med det. Riktlinjerna ovan är därför ingen komplett guide, utan hjälper dig bara lägga grunden. Vill du ha mer kött på bena, kolla gärna in boken “Guldläge på nätet – sökmotoroptimering för alla”.

2. Skriv egna guider och dela med dig av tips (S)

När man pratar om SEO (se punkt 1) är det vanligt att produkt- och kategoritexter hamnar i fokus. Det är inget fel med det, men glöm inte bort de s k informativa sökorden som hör till dina produkter! Det är sökord/fraser som kunder använder när de vill ha mer information, snarare än att köpa. Exempelvis: “hur funkar trådlösa mobilladdare?” och “hur får jag finare naglar”.

På samma sätt som du optimerar produkt- och kategorisidor, kan du optimera för de informativa sökorden för att få fler besökare. Du gör det genom att skriva guider och inlägg (antingen i en blogg eller på separata sidor) och se till att de uppfyller SEO-riktlinjerna.

Exempel: Butiken Yogia.se har skapat sidorna “Vilken yogamatta passar mig?” och “Vilken yogautrustning behöver jag?”, som även befintliga besökare kan hitta via sidfoten.

3. Kommentera bloggar och artiklar på andra sidor (L)

För att fler besökare ska hitta till din webshop kan du skriva kommentarer på andras bloggar och artiklar, där du inkluderar butikens webbadress i din signatur eller länkar till exempelvis en av dina guider (punkt 2). Alla de som besöker just det inlägget/den artikeln ser då din kommentar och kan klicka sig vidare till din webbutik om de blir nyfikna.

Tänk bara på att följa eventuella regler som finns för kommentarsfältet och att INTE spamma – dina kommentarer måste vara genuina och vara relaterade till innehållet det gäller.

Notera: Tidigare gick det att förbättra sin SEO genom att publicera egna länkar på andras sidor. Men idag har många kommentarsfält “nofollow”, vilket innebär att länkarna där inte ger någon SEO-mässig kraft.

4. Nämn böcker och syns på Adlibris via Twingly (L)

“Varför skulle jag vilja nämna böcker och synas på Adlibris?” kanske du undrar och börjar läsa det här av ren nyfikenhet. Jo, tänk dig följande:

Du säljer köksredskap på nätet. En person, som är väldigt matlagningsintresserad, har hört talats om boken “Food Pharmacy” och söker upp den på Adlibris. Beskrivningen övertygar inte helt, utan personen scrollar ned till sektionen “Bloggat om den här boken”. Tänk nu om ett inlägg av dig hade funnits med där? Personen hade ju då kunnat klicka på länken för att läsa din recension och vips, så har du en ny besökare som upptäckt din butik och kan återkomma när hen ska köpa köksredskap.

Så hur funkar det? Med hjälp av ett verktyg vid namn Twingly. Givetvis funkar det inte bara för böcker och Adlibris, men det är ett tydligt exempel på hur det funkar i verkligheten. Och allt du behöver göra är att “pinga” Twingly.

5. Utnyttja världens näst största sökmotor, Youtube (SN)

Genom att starta en Youtube-kanal och skapa “tutorials” (guider/instruktionsfilmer), baserade på informativa sökord (punkt 2), kan du få fler besökare till din webbutik. Youtube är nämligen världens näst största sökmotor (efter Google) och lyckas du synas i sökresultaten når du ut till nya personer.

Men vad söker människor på? Använd Google Trends (inställt på YouTube-sökning och Sverige, om det är din huvudsakliga marknad) och sök på saker som är relaterade till din webshop. Säljer du köksredskap kan du exempelvis jämföra söktermerna “kött”, “bearnaisesås” och “maräng” för att se vilken som varit mest populär de senaste 12 månaderna. Visar resultatet kött, kan du kanske skapa en video som visar “hur du skär upp kött på bästa sätt” – givetvis med knivar och skärbrädor från din webbutik.

6. Gilla, kommentera, hashtagga och följ på Instagram (SN)

Instagram växer och är idag det näst vanligaste sociala nätverket, enligt undersökningen “Svenskarna och internet 2017”. Det är därför en vanlig marknadsföringskanal för företag och faktum är att du kan använda den för att få fler besökare till din webshop, trots “bristen på länkar”.

Hur? Lägg mindre fokus på inlägg och mer på interaktion. Genom att exempelvis lägga 15 minuter varje dag på att söka på relevanta hastaggar för din butik och sedan interagera med de senaste inläggen, ser du till att synas och väcker nyfikenhet. Vi lovar, några av de som ser ditt kontonamn kommer trycka in på det, spana in flödet och i vissa fall även besöka din webshop via länken i din bio (antal klick ser du i statistiken om du har företagskonto).

Det var några exempel på hur du kan få fler besökare till din webshop, utan några direkta pengar. Glöm nu inte bara att mäta resultatet! Lycka till.

Senast uppdaterad 2020-02-02