Academy Lyft försäljningen

5 sätt att få ännu fler besökare – med en budget

Lästid: 6 minuter

Med pengar på fickan finns det många alternativ för dig som vill marknadsföra din webbutik och driva fler besökare till den. Här ger vi en översikt och beskriver de vanligaste metoderna.

I denna kurs:

Tre former av betald marknadsföring att utgå från

Innan vi dyker ned i olika annonsalternativ vill vi bara förtydliga att det i grunden finns tre källor du kan jobba med för att driva trafik och få fler besökare till din webshop: sökmotorer (S), länkar från andra sidor (L) och sociala nätverk (SN). 

Utgår du från dessa grupper kan det kännas lättare att jämföra olika marknadsföringsmetoder med varandra och att navigera bland de alternativ som finns. Vi har därför kopplat de olika metoderna vi gå igenom till respektive “huvudkälla”.

Innan vi kör igång, tänk också på att annonsera i de marknadsföringskanaler som är relevanta för din webbutik. Finns dina målgrupper inte på Facebook? Lägg då inte pengar på att driva trafik därifrån. 

1. Ta plats i sökresultaten med AdWords (S)

Sökordsannonsering – även kallat pay-per-click (PPC), search engine advertising (SEA) eller search engine marketing (SEM) –  innebär att du betalar för att synas i sökresultaten i en sökmotor. Eftersom Google dominerar i Sverige (med ca 95% av marknaden) är sökordsannonsering här i princip synonymt med att annonsera via AdWords, som är Googles eget verktyg. I AdWords kan du välja mellan flera annonsformat, t.ex. textannonser och shopping-annonser med produkter.

Några grundläggande saker att ha koll på när du ska annonsera via AdWords:

 • Vilka ord/fraser söker dina potentiella kunder på?

 • Budstrategi och daglig budget – vad är du beredd att betala och för vad?

När du utformar själva annonserna är det viktigt att:

 • Använda sökordet/-n i rubriken och vara så relevant som möjligt.

 • Välja en relevant landningssida.

 • Maximera beskrivningen genom att inkludera sökordet/-n, framhäva vad som gör ditt företag unikt, använda specifika priser eller kampanjer och ha en tydlig uppmaning.

Givetvis finns det många fler saker att tänka på – sökordsannonsering och AdWords är som en egen liten värld. Vill du lära dig själv kan du börja med att läsa Googles nybörjarguide som hjälper dig göra en kampanj från start till mål och boken “Bygg en pengamaskin – Google AdWords för alla”

Vill du hellre låta experter sköta ditt AdWords-konto finns det SEO/SEM-byråer du kan anlita. Men se till att det är du själv som har kontrollen i slutändan! Michael Wahlgren, som jobbat med sök i mer än tio år och är grundare till byrån Pineberry, ger följande råd:

 • Ha koll på vad som görs. “Även om du låter någon annan hantera din AdWords-annonsering är det viktigt att du löpande får reda på vad som görs. På så sätt kan du kvalitetssäkra deras arbete”, förklarar Michael.

 • Äg ditt konto. Enligt Michael byggs det upp stora värden i ett AdWords-konto, exempelvis i form av ett bra Quality Score. “Därför är det ett måste att du äger och har kontroll över ditt AdWords-konto, även om du anlitar en byrå”, menar han.

 • Bli inte inlåst. “Det är inte ovanligt att byråer kräver att du som kund binder dig till ett långt avtal. Gå inte med på det! En duktig byrå som kan leverera det som lovats behöver inte binda sina kunder, nöjda kunder stannar ändå”, avslutar Michael.

2. Samarbeta med influencers (L)

Att samarbeta med, och marknadsföra sig med hjälp av, inflytelserika personer (numera kallade influencers) brukar gå under begreppet influencer marketing. Formatet och samarbetet kan se väldigt olika ut, men denna typ av marknadsföring innebär i grunden att du betalar en inflytelserik person för att den ska nämna dig och länka till din webshop. Det kan t.ex. handla om att en influencer gör ett inlägg på Instagram, en hel sketch på Youtube, delar ett inlägg på Facebook eller skriver om dig i sin blogg mot betalning (alternativt gratisprodukter).

Tänk på att:

 • Samarbeta med influencers inom din nisch eller bransch, för att nå rätt målgrupper.

 • Ta reda på vilken räckvidd och hur många klick du kan förvänta dig (och försök kontrollera om den stämmer!) från en influencer. Väg det mot vad samarbetet kostar.

 • Det MÅSTE framgå att inlägget som en influencer gör åt dig är “sponsrat” eller att det är “i samarbete med” dig om du har betalt personen (antingen i pengar eller med produkter). Annars räknas det som dold marknadsföring och är olagligt enligt marknadsföringslagen.

  Tips! Konsumentverket har sammanställt rekommendationer för den som arbetar med PR och marknadsföring i bloggar och sociala medier.

3. Annonsera på bloggar och hemsidor via nätverk (L)

Genom att använda dig av annonsnätverk – även kallade affiliatenätverk – kan du annonsera med banners (annonsbilder) eller text på andras bloggar och hemsidor. Du kan vända dig till existerande nätverk, som då förmedlar dina annonser ut till olika sidor, eller skapa ett eget. Vanligen betalar du för antalet sålda produkter, genomförda handlingar (exempelvis en intresseanmälan) eller klick som annonserna genererar.

Ett av de vanligaste nätverken är Google Display Network, där du antingen kan synas på specifika sidor eller på sidor inom ett valt ämne. Men det finns många fler och på annonsering.se kan du t.ex. se några svenska affiliateprogram inom olika områden (scrolla ner och välj kategori) och vad olika affiliatenätverk erbjuder för sajter inom dem. 

4. Synas på nyhets-/magasinsajter och i andras nyhetsbrev (L)

Tidningar och magasin hör fortfarande till mångas vardag, antingen i tryckt eller digital form. Och i dessa kanaler finns det många typer av annonsering! Du kan t.ex. köpa “klassisk” reklam i form av banners på nyhets-/magasinsajter eller i nyhetsbrev. Eller så kan du välja native advertising, dvs att köpa utrymme och skapa innehåll som märks med “sponsrat” eller “i samarbete med”.

5. Nå ut i bruset på Facebook och andra sociala medier (SN)

Använder du Facebook, Instagram, Youtube, Snapchat, Pinterest eller andra sociala medier/nätverk? Oavsett vilket finns det nästan alltid svårigheter i att nå ut till nya personer, om du bara gör vanliga inlägg. Men genom att annonsera kan du nå ut i bruset (eller snarare alla algoritmer) och få fler besökare till din webbutik. Så utgå från de kanaler som dina målgrupper använder – och du kanske redan har konton i? – och kolla vilka annonseringsmöjligheter som finns. 

Några generella tips för lyckad annonsering i sociala medier:

 • Begränsa målgruppen – att rikta sig till alla mellan 15 och 89 år är en mindre bra idé.

 • Riktar du dig till nya personer, dvs en målgrupp utan tidigare koppling till din webbutik? Var tydlig med “vem” ditt företag är och vad du har att erbjuda till de som ser annonsen.

 • Testa olika budskap och olika utformning på dina annonser, för att se vad som funkar bäst. För Facebook-annonser kan du t.ex. använda AdEspresso för att testa olika versioner samtidigt.

Annonsmöjligheter växer som svampar ur jorden och du har mängder av nischade alternativ att välja och vraka mellan. Men oavsett hur du väljer att spendera din marknadsföringsbudget, se till att mäta ordentligt och utvärdera! Det är bara då du kan veta vad som funkar och inte.

Senast uppdaterad 2020-01-18